Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z serem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 1 sztuka
mąki pszennej 0,5 kg
sól 1 szczypta
soli 1 łyżeczka
ciepłej wody 0.5 szklanki
sera białego 1 kg
żółtko jajek 2 sztuki
cukru waniliowego 100 gram
Dodatkowo: 1-2 cm pasek słonin
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z serem

Na stolnicy wymieszałam mąkę pszenną z solą. Utworzyłam kopiec gdzie we wgłębieniu wbiłam jajko i wlałam wodę. Szybko ugniatałam ciasto które rozwałkowałam i pokroiłam wzdłuż nożem a następnie wszerz tworząc kwadraty.Łyżeczką na każdy kwadrat nakładałam farsz a następnie zlepiłam brzegi. Nastawiłam wodę w garnku z łyżką oleju i łyżeczką soli.Gdy zaczęła wrzeć, wrzucałam partiami pierogi. Od momentu zagotowania się wody i wypłynięcia na wierzch gotowałam jeszcze ok 3 minuty .Wyjmowałam łyżką cedzakową na durszlak.Podawałam gorące.Wymieszane z podsmażoną słoniną. Farsz: ser biały przemieliłam w maszynce i wbiłam dwa żółtka, dodając cukier waniliowy.Całość porządnie wymieszałam ze sobą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 12.10.2012 11:36
bardzo je lubię;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak