Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z serem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki na ciasto

mąka tortowa 3 szklanki
woda gorąca 1 szklanka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
jajko 1 sztuka
woda 3 litry
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka

fasz

ser biały 250 gr
żółtko jajek 1 sztuka
cukier 2-3 łyżki
cukier waniliowy 1/2 opakowania
śmietana 1-2 łyżki
mąka 1 łyżeczka
śmietana 18 proc 100 ml.do polania

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z serem

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać na stolnice i dodać sól.
Krok 1 - Pierogi z serem  foto
2
Wbić jajko i wlać gorącą wodę, wymieszać początkowo nożem lub łyżką.
Krok 2 - Pierogi z serem  foto
3
Wyrobić ciasto elastyczne i odłożyć na pół godziny, przykryć ściereczką aby nie wyschło.
Krok 3 - Pierogi z serem  foto
4
Ser biały rozkruszyć, dodać śmietany łyżkę lub dwie, żółtko jaja, cukier, cukier waniliowy i wymieszać. Na końcu dołożyć łyżeczkę.
Krok 4 - Pierogi z serem  foto
5
Ciasto rozwałkować cieniutko, lekko podsypując mąką.
Krok 5 - Pierogi z serem  foto
6
Wycinać krążki szklanką lub foremką i nakładać farsz z sera.
Krok 6 - Pierogi z serem  foto
7
Lepić pierogi.
Krok 7 - Pierogi z serem  foto
8
Gotować około 2 -3minuty po wypłynięciu na powierzchnię. Gotowe polać śmietaną wymieszaną z cukrem.
Krok 8 - Pierogi z serem  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak