Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z pieczoną dziczyzną

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto pierogowe
mąka tortowa 70 dag
woda 250 ml
jajko 2
sól 2 szczypty
Farsz:
dziczyzna 50 dag
cebula 6
sól do smaku
smalec 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z pieczoną dziczyzną

Kroki postępowania

1
Cebulę kroję w kostkę. Rumienię na rozgrzanym smalcu. Solę do smaku.
Krok 1 - Pierogi z pieczoną dziczyzną foto
2
Pod koniec dodaję pieczoną dziczyznę (przepis „Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem”). Chwilę podsmażam.
Krok 2 - Pierogi z pieczoną dziczyzną foto
3
Najpierw do robota wrzucam mięso. Siekam drobno po czym dodaję samą cebulę.
Krok 3 - Pierogi z pieczoną dziczyzną foto
4
Ponownie chwilę siekam. Farsz nie powinien mieć konsystencji pasty.
Krok 4 - Pierogi z pieczoną dziczyzną foto
5
Mąkę przesiewam na stolnicę. Wbijamy 2 jajka.
Krok 5 - Pierogi z pieczoną dziczyzną foto
6
Solę i zgniatam ciasto dolewając stopniowo wody. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne.
Krok 6 - Pierogi z pieczoną dziczyzną foto
7
Gotowe ciasto dzielę na mniejsze kawałki, które stopniowo wałkuję na cienkie placki. Następnie odciskam szklanką kółeczka.
Krok 7 - Pierogi z pieczoną dziczyzną foto
8
W środek nakładam farsz i dokładnie zlepiam brzegi.
Krok 8 - Pierogi z pieczoną dziczyzną foto
9
Przygotowane pierogi wrzucam na osolony wrzątek.
Krok 9 - Pierogi z pieczoną dziczyzną foto
10
Gotuję około 6 minut.
Krok 10 - Pierogi z pieczoną dziczyzną foto
11
Pierogi podałem z masłem. Smacznego. Z podanej ilości składników wychodzi 70 pierogów. Jeśli chcemy zamrozić to mrozimy surowe.
Krok 11 - Pierogi z pieczoną dziczyzną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 16.02.2014 15:17
Wspaniały pomysł na farsz - będę musiała ten przepis wykorzystać:)
pacpaw 17.12.2013 23:02
to były chyba najsmaczniejsze pierogi jakie jadłem w życiu - bez ściemy!
Sroczka 17.12.2013 22:47
Ależ te pierogi musiały być pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak