Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z pieczarkami i kapustą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 4 szkl
jajko 2 szt
woda letnia 300 ml
sól do smaku

Farsz

pieczarki 500 g
kapusta biała 2 szt
cebula 3 szt
smalec
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
słonina

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z pieczarkami i kapustą

Kroki postępowania

1
Cebulę obrać posiekać podsmażyć na oleju, dodać obrane posiekane pieczarki i dusić aż woda odparuje. Kapustę ugotować w wodzie i dokładnie odcisnąć , poszatkować
Krok 1 - Pierogi z pieczarkami i kapustą foto
2
Do pieczarek dodać poszatkowaną kapustę i doprawić do smaku.
Krok 2 - Pierogi z pieczarkami i kapustą foto
3
Słoninę pokroić w równą kostkę i podsmażyć
Krok 3 - Pierogi z pieczarkami i kapustą foto
4
Mąkę wymieszac z solą, zrobić wgłębienie wbic 2 jajka
Krok 4 - Pierogi z pieczarkami i kapustą foto
5
Do mąki z jajkami mieszając dolewać wodę
Krok 5 - Pierogi z pieczarkami i kapustą foto
6
Ciasto rozwałkować i pokroić na prostokąty. Każdy prostokąt lekko rozgniatać, nakładać po łyżeczce farszu i zlepić brzegi
Krok 6 - Pierogi z pieczarkami i kapustą foto
7
Nastawić 3 litry wody, posolić płaska łyżka soli i wlać 2-3 łyżki oleju. Wrzucać partiami do gotującej się wody i gotować ok 5 minut od czasu wypłynięcia pierogów.
Krok 7 - Pierogi z pieczarkami i kapustą foto
8
Wyjąc, przelać letnią wodą, odcedzić. Przełożyć do pojemnika i omaścić skwarkami.
Krok 8 - Pierogi z pieczarkami i kapustą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mw926 08.09.2014 15:36
uwielbiammmmm
asiczekz 08.09.2014 14:40
ojejku ale bym zjadła takich
Noruas 08.09.2014 14:26
super pierogi
Sroczka 08.09.2014 13:51
Zjadłabym takie pierogi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak