Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z pieca z łososiem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka orkiszowa 2,5 szklanki
jajko 2 szt
mleko 1/2 szklanki
cukier 1 łyżeczka
olej 1/2 szklanki
drożdże suche 1 op

Nadzienie

serek mascarpone 400 g
łosoś wędzony 200 g
koper świeży 1 pęczek
skórka z cytryny 1/2 sztuki
sok z cytryny 1 łyżka
słonecznik łuskany garść

Dodatkowo

jajko 1 szt
kminek Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z pieca z łososiem

Wykonanie ciasta:

Do miski wsypujemy 1 szklankę maki, dodajemy drożdże, cukier, letnie mleko, roztrzepane jajka, olej i szczyptę soli, mieszamy łyżką. Następnie dodajemy pozostałą część mąki. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Rada:

Ja użyłam drożdży w proszku, aby skrócić czas pracy. Zamiast drożdży instant można użyć drożdży świeżych, ale wtedy trzeba zrobić zaczyn: Do lekko podgrzanego mleka dodać cukier, łyżkę mąki i drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie zaczyn dodajemy do mąki. Następnie dodajemy jajka, olej, sól i dalej wykonujemy jak w opisie powyżej.

Wykonanie farszu:

Gdy ciasto nam rośnie możemy przystąpić do wykonania farszu.
Koperek myjemy, drobno siekamy. Łososia wędzonego kroimy bardzo drobno. Cytrynę musimy sparzyć i zetrzeć skórę z jej połowy. Do miski wsypujemy koperek, łososia i dodajemy serek mascarpone. Dokładnie wszystko łączymy. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, sok z cytryny i ziarna słonecznika. Do smaku przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy. Farsz mamy gotowy.

Wykonanie pierogów:

Gdy ciasto nam wyrośnie, odrywamy kawałek ciasta i na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto, na do dość cienkie. Następnie wykrawamy koła o średnicy 7-10 cm w zależności jakiej wielkości pierogi chcemy uzyskać. Ja robiłam małe pierożki i koła wycinałam szklanką do whisky o śr. 7 cm. Nakładamy ok. 1 pełnej łyżeczki farszu ( jak koło większe to więcej) i dokładnie zlepiamy brzeg pieroga, dociskając widelcem. Smarujemy wierzch pierogów roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy przez 15-20 min. w temp. 200 stopni.
Pierożki super smakują na ciepło jak i na zimno.
Idealnie pasują do sosu koperkowego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 14.11.2016 16:42
Bardzo smaczne.
Wiesława1 14.11.2016 12:58
Pyszna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak