Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z opieńką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 50 dag
woda letnia
oliwa 2 łyżki
sól szczypta
cebula 2 sztuki
brokuł mały 1 sztuka
masło 5 dag
sól i pieprz do smaku
opieńki 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z opieńką

Kroki postępowania

1
Opieńki oczyścić i ugotować w lekko osolonej wodzie przez 20 min. Wystudzić.
Krok 1 - Pierogi z opieńką foto
2
Opieńki pokroić w kostkę.
Cebule obrać, pokroić w piórka.
Różyczki brokuła ugotować na pół miękko.
Na maśle podsmażyć cebulkę z opieńkami przez około 5 minut.
Do grzybków dodać brokuła rozgniecionego widelcem i smażyć jeszcze około 5 minut. Doprawić do smaku.
Krok 2 - Pierogi z opieńką foto
3
Na paski ciasta nakładamy w odstępach 3-4 cm łyżkę farszu. Przykrywamy drugim paskiem. Lekko przygnieść.
Wycinać nożem trójkąty i brzegi dociskać widelcem.
Gotować w osolonej wodzie przez 6 minut.
Krok 3 - Pierogi z opieńką foto
4
Podajemy na ciepło
Krok 4 - Pierogi z opieńką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 19.11.2013 14:04
takich nie jadłam, ciekawa propozycja
pajbek 19.11.2013 13:57
Z opieńkami pierogów też jeszcze nie jadłam :-), pomysł świetny
Joannasz3190 19.11.2013 13:19
Takich nie jadłam, super! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak