Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z nadzieniem warzywnym
Obraną marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Umyte, obrane pieczarki, cebulę, paprykę drobno pokroić.
Kapustę, marchew ugotować do miękkości, odcedzić dokładnie z wody.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pieczarki dodać cebulę, paprykę.
Na patelnię dodać, ugotowaną kapustę, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, dodać tartą bułkę, odstawić do wystygnięcia.
Z mąki, wody, oliwy i szczypty soli zagnieść ciasto, zawinąć folią i odstawić na 15 minut.
Podzielić ciasto na trzy części, jedną rozwałkować, resztę ciasta owinąć folią żeby nie wysychała.
Wykrawać szklanką kółka albo przyrządem do pierogów, na środku każdego układać łyżeczkę farszu, dokładnie skleić.
Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia pierogów, posypać prażoną cebulą i podawać na ciepło.