Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na ciasto:
-
mąka tortowa
2 szklanki -
woda ciepła
1 szklanka -
sól
0.5 łyżeczki
Dodatkowo:
-
morele
40 dag -
jogurt grecki
20 dag -
cukier puder
2 łyżeczki -
cukier trzcinowy
2 łyżki -
biała czekolada
5 dag -
sól do smaku
1 szczypta -
mąka pszenna
5 łyżek
Przepis i sposób przygotowania Pierogi z morelami, jogurtem naturalnym i białą czekoladą
1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Następnie z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło.
2. Morele płuczemy, osuszamy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jogurt naturalny mieszamy z cukrem pudrem.
3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy morele i zlepiamy formując pierogi.
4. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
5. Pierogi nakładamy na talerze, posypujemy cukrem trzcinowy, czekoladą i nakładamy po porcji jogurtu naturalnego. Podajemy, a ja smacznego życzę.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 40 sztuk pierogów.![]()
Komentarze (1)