Pierogi z młoda kapustą i kalarepą

Pierogi z młoda kapustą i kalarepą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

( Na ok. 35-40 pierogów wycinanych szklanką) Ciasto

  • mąka pszenna

    300 g
  • wrzątek

    1/2 szklanki
  • masło 82%

    2 łyżki , roztopionego
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1/2 łyżeczki

Farsz

  • kapusta biała

    1/2 główki , młoda
  • kalarepka młoda

    2 sztuki
  • marchew

    2 sztuki
  • masło 82%

    3 łyżki
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • koperek

    1/2 pęczka
  • czosnek niedźwiedzi 

    1 łyżka
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z młoda kapustą i kalarepą foto
Ciasto:Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą , wlewamy wrzątek oraz roztopione masło. Nożem zagniatamy ciasto krojąc je aż powstaną kluski ( tak zaparzamy mąkę) Do ciasta dodajemy jajko , ugniatamy dłońmi aż stanie się gładkie i jednolite. Odstawiamy pod przykryciem by odpoczęło.( Gdy ciasto jest zbyt rzadkie lub suche dodajemy więcej gorącej wody lub mąki)
Krok 2 - Pierogi z młoda kapustą i kalarepą foto
Farsz:Wszystkie warzywa oraz zioła myjemy , osuszamy.Kapustę szatkujemy drobno , marchew ścieramy na tace o dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy masło , wkładamy warzywa. W między czasie kalarepę obieramy , ścieramy na tace o dużych oczkach , koper oraz natkę pietruszki siekamy drobno. Kalarepę oraz zioła dodajemy do kapusty , doprawiamy. Całość dusimy razem do zmięknięcia warzyw co chwila mieszając.
Krok 3 - Pierogi z młoda kapustą i kalarepą foto
Odrywamy po kawałku ciasta , wałkujemy go cienko na stolnicy oprószonej mąką pszenną. Wykrawamy szklanką kółka.
Krok 4 - Pierogi z młoda kapustą i kalarepą foto
Na każde kółko nakładamy ok. 1 łyżkę farszu.
Krok 5 - Pierogi z młoda kapustą i kalarepą foto
Zlepiamy pierogi dociskając mocno brzegi palcami.
Krok 6 - Pierogi z młoda kapustą i kalarepą foto
Gotujemy w osolonym wrzątku 1 min. po wypłynięciu na wierzch. Przekładamy pierogi do zimnej wody lub nią polewamy unikniemy w ten sposób sklejeniu się ciasta nawet gdy pierogi już poleżą.
Podajemy same , polane stopionym masłem i posypane świeżym koprem z natką pietruszki , okraszone cebulą lub odsmażone na tłuszczu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SzczyptaChili

21.12.2015 21:36
Dziękuję bardzo , pierogi na prawdę mogę polecić :)

anka1988

21.12.2015 19:12
prezentują się pięknie,!

ben-ka

21.12.2015 18:06
Z takim farszem nie jadłam........

olkaaa

21.12.2015 07:41
jeszcze takich nie jadłam

Ifa

21.12.2015 07:07
Takich bym zjadła

Wiktoria29

20.12.2015 20:48
ciekawy farsz

wwwiolka

20.12.2015 19:58
Bardzo fajny przepis.

Wafelek2601

20.12.2015 19:06
Bardzo dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat