Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem wieprzowym i fasolą

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ FARSZ

łopatka wieprzowa duszona 1/2 kg
boczek wędzony 250 g
fasola biała gotowana 1/2 kg
masło 100 g
Majeranek suszony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Czosnek suszony Prymat
przyprawa w płynie
cebula biała średnia

~ CIASTO

mąka pszenna 3 szkl.
gorąca woda 250 ml
masło 1 łyżka
jajko małe
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem wieprzowym i fasolą

Pokroić boczek wędzony (surowy) i stopić na patelni. Na wytopionym tłuszczu zrumienić posiekaną cebulę. Mięso udusić w jak najmniejszej ilości płynu z dodatkiem podstawowych przypraw lub wykorzystać mięso duszone w sosie własnym. Namoczyć i ugotować fasolę bez dodatku soli. Ostudzić, odcedzić i zmielić razem z mięsem, skwarkami z boczku i cebulą przez drobne sitko maszynki. Do farszu dodać stopione masło, majeranek, sporo pieprzu i czosnku granulowanego oraz całość doprawić solą i płynną przyprawą do zup. Farsz nakryć i schłodzić w lodówce.

Mąkę połączyć z posoloną wrzącą wodą, jajkiem i masłem - zagnieść elastyczne ciasto. Nakryć miseczką i pozostawić na pół godziny w ciepłym miejscu.
Z rozwałkowanego cienko ciasta wycinać krążki, nadziewać przygotowanym farszem i dokładnie sklejać.

Gotować w lekko osolonej wodzie i podawać z dodatkiem podsmażonego boczku pokrojonego w paseczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pobitegarybarbary 03.10.2016 08:15
Uwielbiam pierogi pod każdą postacią. I na słodko i na wytrawnie. Farsz tych pierogów zdecydowanie trafia w mój gust kulinarny.
Aleksandra/Olcia 02.10.2016 18:08
pierogi to ja każde uwielbiam!
Margo1 02.10.2016 14:06
Farsz mi odpowiada , myśle że będzie smaczniutkie
olkaaa 02.10.2016 10:32
jeszcze nie próbowałam
Habibi 02.10.2016 10:11
Są bardzo smaczne, zwłaszcza z dodatkiem barszczyku :) A farsz powstał przez przypadek, co częste w mojej kuchni ;) Ugotowałam fasolę do barszczu, a mięsa wydało mi się za mało do farszu, więc połączyłam składniki :)
KORAL 02.10.2016 09:00
Fajne, kocham pierogi :)
kasia.s 02.10.2016 07:09
Super połączenie :)
MAR3STA 01.10.2016 22:04
takie danie jest w sam raz dla mnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak