Pierogi z mięsem i tofu

Pierogi z mięsem i tofu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

na ciasto

  • mąka

    2 szklanki
  • wrzątek

    1/2 szklanki
  • sól do smaku

na farsz

  • tofu

    180 g
  • mięso mielone

    200 g
  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • szczypiorek

do smażenia pierogów

  • olej

    2 łyżki
  • woda

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Przygotowujemy ciasto na pierogi: do miski wsypujemy mąkę oraz sól i powoli wlewamy wrzątek mieszając ciasto (używamy do tego pałeczek do mieszania). Mieszamy aż uzyskamy jednolite ciasto (jeśli będzie za suche - dodajemy jeszcze trochę wody). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
2. Przygotowujemy farsz: mięso przekładamy do miski, dodajemy tofu, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i posiekany drobno szczypiorek, całość dokładnie wyrabiamy.
3. Na stolnicę przekładamy ciasto, rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką koła, a następnie nakładamy na nie farsz i kleimy pierożki.
3. Na dużej patelni rozgrzewamy trochę oleju i układamy na niej pierogi. Smażymy tylko z jednej strony. Kiedy już się zarumienią powoli wlewamy wodę (może pryskać) i przykrywamy pokrywką. Trzymamy je na patelni, aż cała woda wypruje. I gotowe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

30.04.2015 12:53
ciekawe jak smakują

Ania321

29.03.2015 19:45
Pyszne pierożki, takich jeszcze nie jadłam :)

Internetowa Kuchnia

29.03.2015 18:46
jest to przepis na pierogi Mandu z Korei Południowej. Myślę, że chodziło o smak, a nie zastosowanie, przecież tofu nie muszą jeść wyłącznie wegetarianie i nie jest nigdzie powiedziane, że nie można jeść go z mięsem :)

caralajna

29.03.2015 17:59
trochę nie rozumiem po co farsz z tofu i z mięsem, widocznie za mało mam fantazji

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat