Pierogi z mięsem i marchewką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto 3x

  • mąka pszenna

    3 szkl.
  • woda ciepła

    1 szkl.
  • jajko

    1 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • olej

    1 łyżeczka

Farsz

  • filet z kurczaka

    500 gram
  • szynka wieprzowa

    500 gram
  • marchew

    3 szt.
  • cebula biała

    2 szt.
  • kostka rosołowa

    2 szt.
  • sól

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • olej

    1/4 szkl.
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki

Dodatkowo

  • cebula biała

    1 szt.
  • olej do smażenia

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z mięsem i marchewką foto
Mięso umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać kostki rosołowe i sól. Gotować około godzinki aż mięso zmięknie. W osobnych garnuszku ugotować obraną już marchew. W między czasie na oleju podsmażyć pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę.
Ugotowane mięso i marchew zmielić na przemian. Dodać uduszoną cebulkę i pieprz.
Krok 2 - Pierogi z mięsem i marchewką foto
Mąkę przesiać. Dodać jajko, wodę, sól i olej. A następnie ciasto ugniatać podsypując odrobiną mąki. Jeżeli ciasto będzie jednolite i elastyczne, to podzielić je na 2 części i wałkować cienkie placki. Szklanką wycinać małe placuszki i łyżeczką nakładać farsz, lepiąc pierożki.
Krok 3 - Pierogi z mięsem i marchewką foto
Gotowe pierożki wsadzić do gotującej się, osolonej wody. Kiedy wypłyną, można je wyciągać. Na koniec jeśli ktoś lubi można polać uduszoną cebulką.
paulette17
1. Aby wykorzystać cały farsz, należy ciasto wyrobić 3 razy, czyli składniki na ciasto 3x. 2. Kiedy wiadomo, że ciasto jest dobrze ugniecione? Według prababci 100 razy ugniatania jest wystarczające. Także najlepiej liczyć. Zawsze się sprawdza.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cookingangelika 27.03.2017 11:42
ciekawe polaczenie
ben-ka 10.01.2017 15:33
Lubię pierogi z mięsem.
IZABELA29 07.01.2017 14:24
Jak pysznie wyglądają
Beatris 20.03.2015 18:03
Dużo bym dała za porcyjkę, pycha:)
bietka 20.03.2015 13:42
takie pierożki sa bardzo smaczne :)
Kuchenka 20.03.2015 12:23
fajny i ciekawy pomysł
Mniam 20.03.2015 11:38
U mnie dzisiaj też będą pierogi, ale inne. Jak ulepię to może się wymienimy, bo z przyjemnością spróbowałabym Twoich. :)
Aleksandra/Olcia 20.03.2015 11:38
ale piękne pierożki
paulina2157 20.03.2015 11:04
pyszne muszą być
bertpvd 20.03.2015 10:50
uwielbiam pierogi w takim zestawieniu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat