Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem i kapustą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 35 dag
olej 1 łyżka
jajko 1 szt
śmietana 2 łyżki
woda ciepła 150 ml
sól szczypta

Nadzienie

cebula 1 szt
smalec 2 łyżki
mięso gotowane 25-30 dag
kapusta biała 30 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
sos sojowy do smaku

Pozostałe

cebula
smalec

Porada

Pierogi z kapustą i mięsem są popularne i bardzo smaczne. Moi domownicy uwielbiają pierogi z każdym nadzieniem.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem i kapustą

Kroki postępowania

1
Do przesianej mąki dodać jajko, szczyptę soli i łyżkę oleju.
Krok 1 - Pierogi z mięsem i kapustą foto
2
Następnie dodać śmietanę, ciepłą wodę i zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny.
Krok 2 - Pierogi z mięsem i kapustą foto
3
Nadzienie
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym smalcu.
Krok 3 - Pierogi z mięsem i kapustą foto
4
Kapustę drobno pokroić i ugotować w osolonej wodzie, osączyć, odcisnąć, połączyć z cebulą.
Krok 4 - Pierogi z mięsem i kapustą foto
5
Ugotowane mięso przepuścić przez maszynkę, dodać do kapusty z cebulą, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać i chwilkę podsmażyć.
Krok 5 - Pierogi z mięsem i kapustą foto
6
Ciasto rozwałkować, foremką do pierogów wykrawać krążki, włożyć porcję nadzienia i dokładnie zlepić. Wrzucać do dużej ilości wrzącej, osolonej wody i gotować na wolnym ogniu 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 6 - Pierogi z mięsem i kapustą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 29.12.2016 15:06
pyszności :)
anka1988 29.12.2016 09:35
smaczny obiadek
dom-agi 29.12.2016 06:42
Bardzo lubię takie pierogi!
Ania321 29.12.2016 00:45
wyglądają bardzo smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak