Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki

mąka tortowa 300 g
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
wrzątek 1 szklanka
woda 3 litry
jajko 1 szt

farsz

mięso 300 g ugotowane
cebula 1 szt
masło klarowane 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka płaska
sól do smaku 1 szczypta
Kucharek przyprawa uniwersalna 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać ,dodać mąkę ziemniaczaną, sól i zaparzyć gorącą wodą ,zamieszać nożem .
Krok 1 - Pierogi z mięsem foto
2
.Wbić jajko ,wymieszać .
Krok 2 - Pierogi z mięsem foto
3
Wyrobić elastyczne ciasto ,odłożyć przykryte ściereczką na 1/2 godziny
Krok 3 - Pierogi z mięsem foto
4
Rozwałkować cieniutko ciasto lekko podsypując mąką .
Krok 4 - Pierogi z mięsem foto
5
Wcześniej przygotować farsz z mięsa gotowanego , zmielonego w maszynce do mięsa . Może to być mięso obrane z gotowania rosołu .Cebulkę pokroić ,podsmażyć na maśle klarownym ,dodać zmielone mięso ,przyprawić solą i pieprzem , wymieszać.Wykrawać kółeczka szklanką i wkładać ostudzony farsz , lepić pierogi.
Krok 5 - Pierogi z mięsem foto
6
Wrzucać na wrzątek ,lekko posolony . Gotować 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię . Podawać polane tłuszczem z cebulką .
Krok 6 - Pierogi z mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jan_mag 26.01.2017 13:47
Moje smaki :) pycha!
Aleksandra/Olcia 26.01.2017 12:43
uwielbiam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak