Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 750 gram
jajko 2 szt
olej 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
mięso wieprzowe bez kości 1 kg
cebula biała 1 szt
czosnek 1 ząbek
sól do smaku
pieprz do smaku
masło 1 łyżka
woda 1 (ciepła)
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem

Najpierw przyrządzić farsz:
Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zrumienić na maśle. Mięso zmielić, dodać do niego podsmażoną cebulkę, 1 jajko, bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić farsz na gładka masę. Przykryć i odstawić.
Zrobić ciasto:
Z mąki, 1 jajka i wody zagnieść ciasto. Zagniatać, aż będzie elastyczne i niezbyt twarde. Podzielić ciasto na dwie części, rozwałkować. Wycinać koła za pomocą szklanki. Nakładać łyżką farsz i mocno zlepiać brzegi.
Nastawić w garnku wodę, dodać olej, posolić. Wrzucać pierogi do wrzącej wody. Po wypłynięciu na wierzch gotować około 8-9 minut, aby mięso się ugotowało. Podawać z wysmażonym boczkiem lub cebulą.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 09.02.2014 23:41
ulubione danie mojego syna
IKrakowianka 22.01.2014 11:29
lubię takie pierożki
Michał2 25.09.2013 15:42
uwielbiam pierogi pod każdą postacią
IwonaDD 25.09.2013 11:21
moje ulubione :)) pysznie wyglądają!
Olga_SK 25.09.2013 10:20
Moje ulubione pierogi :D
marinia 24.09.2013 22:40
Absolutna klasyka :)
marcia7 24.09.2013 22:02
doskonały farsz
V_kuchareczka 24.09.2013 21:47
pysznie wyglądają
halina17 24.09.2013 21:40
Smaczne pierogi.
Adamorek 24.09.2013 21:26
ale smakołyki
kriko 24.09.2013 20:49
smakowicie wygladaja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak