Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem
Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zrumienić na maśle. Mięso zmielić, dodać do niego podsmażoną cebulkę, 1 jajko, bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić farsz na gładka masę. Przykryć i odstawić.
Zrobić ciasto:
Z mąki, 1 jajka i wody zagnieść ciasto. Zagniatać, aż będzie elastyczne i niezbyt twarde. Podzielić ciasto na dwie części, rozwałkować. Wycinać koła za pomocą szklanki. Nakładać łyżką farsz i mocno zlepiać brzegi.
Nastawić w garnku wodę, dodać olej, posolić. Wrzucać pierogi do wrzącej wody. Po wypłynięciu na wierzch gotować około 8-9 minut, aby mięso się ugotowało. Podawać z wysmażonym boczkiem lub cebulą.
Smacznego :)