Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    750 gram
  • jajko

    2 szt
  • olej

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • mięso wieprzowe bez kości

    1 kg
  • cebula biała

    1 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • masło

    1 łyżka
  • woda

    1 (ciepła)
  • bułka tarta

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpierw przyrządzić farsz:
Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zrumienić na maśle. Mięso zmielić, dodać do niego podsmażoną cebulkę, 1 jajko, bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić farsz na gładka masę. Przykryć i odstawić.
Zrobić ciasto:
Z mąki, 1 jajka i wody zagnieść ciasto. Zagniatać, aż będzie elastyczne i niezbyt twarde. Podzielić ciasto na dwie części, rozwałkować. Wycinać koła za pomocą szklanki. Nakładać łyżką farsz i mocno zlepiać brzegi.
Nastawić w garnku wodę, dodać olej, posolić. Wrzucać pierogi do wrzącej wody. Po wypłynięciu na wierzch gotować około 8-9 minut, aby mięso się ugotowało. Podawać z wysmażonym boczkiem lub cebulą.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

krokus

09.02.2014 23:41
ulubione danie mojego syna

IKrakowianka

22.01.2014 11:29
lubię takie pierożki

Michał2

25.09.2013 15:42
uwielbiam pierogi pod każdą postacią

IwonaDD

25.09.2013 11:21
moje ulubione :)) pysznie wyglądają!

Olga_SK

25.09.2013 10:20
Moje ulubione pierogi :D

marinia

24.09.2013 22:40
Absolutna klasyka :)

marcia7

24.09.2013 22:02
doskonały farsz

V_kuchareczka

24.09.2013 21:47
pysznie wyglądają

halina17

24.09.2013 21:40
Smaczne pierogi.

Adamorek

24.09.2013 21:26
ale smakołyki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat