Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z malinami
Mąkę przesiewamy na stolnicę, po środku robimy wgłębienie i dodajemy szczyptę soli, olej, wbijamy jajko i dodajemy wodę, ale stopniowo. Zaczynamy mieszać składniki i wyrabiamy ciasto, dolewając stopniowo wodę. Ciasto musi być miękkie, elastyczne i gładkie, nie może lepić się do rąk. Wyrobione ciasto cienko wałkujemy, szklanką wykrawamy kółeczka.
Maliny przebieramy, myjemy i osączamy. Na każdym kółeczku z ciasta nakładamy po 2-3 maliny i pół łyżeczki cukru, składamy i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy na solony wrzątek z odrobiną oleju. Gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Gotowe pierogi podajemy z roztopionym masłem, śmietaną lub jogurtem naturalnym i cukrem.
Smacznego!