Pierogi z malinami

Pierogi z malinami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    300 g
  • żółtko

    1 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • masło miękkie

    50 g
  • maliny

    250 g
  • śmietana

    1/2 szkl.
  • cukier

    2 łyż.
  • woda

    125 (gorąca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z malinami foto
Mąkę wymieszać z gorącą wodą, dodać sól, masło i żółtko, zagnieść miękkie, elastyczne ciasto - w razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody, odłożyć ciasto na blat i przykryć miską.
Krok 2 - Pierogi z malinami foto
Ciasto dzielić na części i wałkować niezbyt cienkie placki, wycinać kółka i rozwałkowywać je tak, by były dość cienkie.
Maliny wymieszać z cukrem i nakładać dwie łyżeczki do każdego kawałka ciasta, zaklejać i odkładać na deskę wysypaną mąką.
Krok 3 - Pierogi z malinami foto
W garnku zagotować wodę z solą i olejem, do wrzącej wkładać pierogi i gotować ok. 4 minuty od momentu włożenia do garnka.
Krok 4 - Pierogi z malinami foto
Ugotowane przekładać łyżką cedzakową do miski z zimną wodą lub bezpośrednio na talerze.
Podawać ze śmietaną oprószone cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Magula

24.09.2012 21:03
super pierozki

fijolek91

24.09.2012 16:33
ekstra:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat