Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z makiem i kasztanami w sosie migdałowym
Kroki postępowania
Mak opłukać i wsypać go do garnka, zalać wodą, zamieszać, oczyścić nieczystości. Odcedzić, i zalać wrzącym mlekiem. Gotować przez 30 minut na małym ogniu, uważać by nie wykipiało:)
Odcedzić za pomocą ściereczki/ gazy lub innego znanego sposobu. Ostudzić, zmielić wraz z kasztanami i orzechami za pomocą blendera. W rondelku roztopić masło, dodać do maku, miodu i cukru. Spróbować i dosłodzić jeśli jeszcze trzeba. Całość wymieszać z żółtkiem.
Najlepiej wykonać według znanego przepisu:
http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html
Migdały porządnie rozkruszyć, i dodać do śmietanki. Dolać miód i 2 krople aromatu migdałowego. Całość wymieszać.
Pierożki podawać polane sosem