Pierogi z mąki pełnoziarnistej nadziewane szpinakiem i fetą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mrożony szpinak

    1 opakowanie
  • ser feta

    50 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • oliwa

    2 łyżki
  • mąka pszenna razowa

    1 szklanka
  • woda

    3/4 (ciepła)
  • mąka żytnia

    1 (+0,5 do podsypywania) razowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE FARSZU:
Szpinak musimy umieścić w garnku bądź na patelni, dodajemy pół łyżki oliwy, rozdrobnione ząbki czosnku i dusimy pod przykryciem aż do całkowitego rozmrożenia. Gdy szpinak będzie rozmrożony dodajemy do niego pokrojony w kosteczkę ser, a całość doprawiamy do smaku. Smażymy jeszcze przez chwilę by ser się rozpuścił, woda odparowała, a nasz farsz zgęstniał. Następnie całość odstawiamy do wystygnięcia.

PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Gdy nasz farsz stygnie my zajmiemy się przygotowaniem ciasta. Do miski wsypujemy po szklance mąki żytniej i pszennej, dodajemy łyżkę oliwy i mieszając łyżką stopniowo dodajemy wodę. Jeżeli masa wyjdzie zbyt rzadka to bez problemu nadamy jej odpowiednią konsystencje dodając łyżkę lub dwie mąki żytniej. Następnie ciasto dokładnie zagniatamy, wałkujemy i lepimy pierożki ;)


Pierogi wrzucamy na wrzątek z dodatkiem soli i pozostałą oliwą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rafał10 17.06.2013 22:48
Wyglądają świetnie! Muszę koniecznie wypróbować takie pierożki z mąki razowej :) Szczególnie z farszem z fety i szpinaku które są idealną parą :D
Anonimowy 17.06.2013 19:05
Pyza Smaczna, uwierz mi, że nie ;) Pierwszy raz robiłam ciasto bez dodatku białej mąki i nie było źle. Faktem jest, że ugniata się je odrobinę dłużej, ale ciasto nie sprawia żadnych trudności podczas przygotowania. Znacznie mniej przywiera np. do wałka niż tradycyjne ciasto. Jednakże by się nie kruszyło trzeba po prostu je dobrze wyrobić ;) Sklejanie pierożków szło naprawdę bardzo sprawnie i bez większych problemów. Pozdrawiam
V_kuchareczka 17.06.2013 19:01
pysznie wyglądają
SmacznaPyza 17.06.2013 18:25
ciężko się lepi ciasto z samej mąki razowej ...
Barbara/zuza22_85 17.06.2013 18:21
bardzo dobre
iwi 17.06.2013 18:18
Świetne pierożki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat