Pierogi z łososiem i szafranem

Pierogi z łososiem i szafranem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka pszenna

    500 g
  • jajko

  • woda ciepła

    1 szklanka
  • masło miękkie

    50 g
  • sól

    1 płaska łyżeczka

FARSZ

  • łosoś filet

    około 600 g
  • cebula biała

    1 szt.
  • masło

    1 plaster
  • Szafran - nitki

  • sól i pieprz

DODATKI

  • bazylia świeża

  • kwaśna śmietana

  • masło

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z łososiem i szafranem foto
Propozycja na nietypowe i dość luksusowe połączenie pierogowe. Farsz jest oryginalny, gdyż łączy w sobie łososia, sienny smak i aromat szafranu oraz zeszkloną na maśle cebulkę. Pierożki są lekkie, pożywne, a danie zmysłowe i eleganckie. Całość świetnie komponuje się ze świeżymi ziołami, kwaśną śmietaną lub sosem krewetkowym.

PRZYGOTOWANIE:

Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy ją na maśle. Filet z łososia gotujemy na parze, przekładamy do miseczki, odciskamy z nadmiaru wody, rozgniatamy widelcem i dodajemy nitki szafranu oraz zeszkloną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i studzimy zawartość.
Krok 2 - Pierogi z łososiem i szafranem foto
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, sól, miękkie masło oraz gorącą wodę i wyrabiamy ciasto, które następnie rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy koła za pomocą szklanki. Na każde kółko nakładamy solidną porcję farszu.
Krok 3 - Pierogi z łososiem i szafranem foto
Następnie lepimy pierożki i układamy je na lnianej ściereczce. Gotowe wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Gotowe pierożki podajemy polane roztopionym masłem i świeżymi ziołami.

Dla wzbogacenia smaku można dodać śmietanę lub sos krewetkowy.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

22.11.2016 21:37
ciekawy przepis

foczka-ks

11.01.2016 15:42
ładnie i smacznie to mało powiedziane

Futka

07.01.2016 12:33
Bardzo Wam dziękuję i smacznie polecam przepis :)

Ada-Gaba

06.01.2016 21:37
bardzo fajny farsz

Monika-twin

06.01.2016 20:45
wow,poezja smaku.

W poszukiwaniu inspiracji

06.01.2016 19:08
Piękne ;) uwielbiam pierogi z łososiem, na Twoje z pewnością bym się skusiła.

Gracer

06.01.2016 18:49
ciekawy przepis

paulina2157

06.01.2016 17:33
bajkowo wyglądają z takim farszem jeszcze nie jadłam

mysza620

06.01.2016 17:30
oj, z takim farszem jeszcze nie próbowałam

Konczi

06.01.2016 17:04
bardzo fajny farsz z pewnością pyszne pierożki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat