Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z kurczakiem, szpinakiem i fetą w sosie z sera pleśniowego

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Filet z piersi kurczaka bez kości 1
szpinak świeży lub mrożony ok.150 g
feta 80g
GORGONZOLA ok.70g
śmietana 30% ok.100g
mąka 3 szklanki
sól
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
czosnek 2 ząbki
woda 1 szklanka (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z kurczakiem, szpinakiem i fetą w sosie z sera pleśniowego

*Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, przyprawić solą, pieprzem oraz papryką słodką. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć pierś na rumiany kolor.
*Następnie przełożyć kawałki kurczaka na ręcznik papierowy.
* Na tę samą patelnie wrzucić pokrojony w kosteczkę czosnek, chwilę podsmażyć, następnie dodać szpinak. Smażyć aż szpinak zmięknie. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z solą radzę uważać, gdyż do farszu będzie dodawany ser feta, który sam w sobie jest słony.
* Przygotowany szpinak, wrzucić do miski, dodać kurczaka. Odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać pokruszony ser feta i wymieszać.
* W rondelku wlać śmietankę 30% oraz pokruszony ser gorgonzola. Na małym ogniu podgrzewać aż ser się roztopi.
* *Wsypać do miski trzy szklanki mąki, dodać jedną szklankę gorącej wody i łyżeczkę soli.
Ciasto wymieszać i zagnieść aż będzie gładkie. Odstawić na 5 minut.
Następnie wałkować ciasto na cienki placek. I można już lepić pierogi.

Gotowe pierogi polać sosem :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 11.02.2014 08:54
świetne połaczenie smaków
Marta11 20.11.2013 13:14
musza byc pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak