Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIEROGI Z KURCZAKIEM I SEREM FETA

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka 400 g
ser feta 100 g
mięta 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
jajko 1 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
Ciasto:
mąka 2 szkl
sól szczypta
woda letnia 2/3 szkl
parmezan 1/3 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: PIEROGI Z KURCZAKIEM I SEREM FETA

Farsz: Przygotować kurczaka, małe kawałki usmażyć na patelni z dodatkiem przyprawy do kurczaka. Posiekanego kurczaka wymieszać z pokruszonym serem feta, tartym parmezanem, miętą, czosnkiem, jajkiem, gałką muszkatołową, estragonem, pieprzem do smaku.
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, zrobić wgłębienie. Stopniowo dodając wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 10 minut. Ciasto rozwałkować na placki, podsypując mąką. Małą szklaneczką wycinać kółka, układać farsz, zlepiać brzegi. Pierogi wrzucać do dużej ilości osolonej wody i gotować przez około 4 - 5 minut, aż będą miękkie. Po ostudzeniu przysmażyć na patelni na złoty kolor.
SMACZNEGO!!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 13.03.2013 17:27
wyglądają smakowicie
pajbek 13.03.2013 15:58
Takich nie jadłam jeszcze, ale muszą być pyszne :-)
Bogusiaz 13.03.2013 14:43
bardzo ciekawy farsz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak