Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z kaszą,szpinakiem,twarogiem i śmietaną...
ugotować torebkę kaszy i zostawić do obcięknięcia wody
cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju i dodać umyty, pokrojony szpinak
mieszając podsmażać z 5 minut
wymieszać z kaszą, jajkiem, twarogiem - doprawić pieprzem
CIASTO:
ciasto zrobiłam w robocie- do misy wsypać mąkę przesianą, śmietanę 18%, sól
na wolnych obrotach wyrabiać ciasto dolewając wrzątku tyle, aby było sprężyste - na ogół wystarcza szklanka wrzątku, jak trzeba to z wyczuciem dolewać
ciasto rozwałkować cienko porcjami na stolnicy podsypanej mąką - wykrawać szklanką placki
nakładać pełną łyżeczkę farszu i sklejać pierogi
gotować na wrzątku z olejem i ciut solą - po wypłynięciu z 5 minut na mniejszym ogniu
MROŻENIE: pierogi zamrażam świeżo ulepione rozłożone na tacy, potem przekładam do worka
ugotowane pierogi nam smakują ze śmietaną kwaśną 12%........SMACZNEGO!!!