Pierogi z kaszanką okraszone cebulą i kawałkami dyni Tomka Jakubiaka

Pierogi z kaszanką okraszone cebulą i kawałkami dyni Tomka Jakubiaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • wrzątek

    ok. 1 szklanki
  • sól

  • jajko zielononóżki

    1 sztuka
  • kaszanka

    1 1/2 kg
  • masło

    2 łyżki
  • śliwki wędzone

    4-5 sztuk
  • majeranek

    1 łyżka
  • wino czerwone wytrawne

    1/2 szklanki
  • pieprz

  • smalec

    1 łyżka
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • cebula

    4 sztuki
  • dynia

    200 g
  • majeranek świeży

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Farsz:
Na patelni rozpuść masło i wrzuć obraną z flaka Kaszankę JBB. Mocno rozdrobnij podczas smażenia, aby powstała jednolita masa. Dodaj teraz drobno posiekaną śliwkę, majeranek, dużo pieprzu i wino. Gotową masę odstaw do przestygnięcia.

Ciasto:
Do mąki wbij jajko i powoli dodawaj wody, aby się nie zaparzyło. Dopraw solą.
Ciasto podziel i dokładnie rozwałkuj. Wytnij szklanką kółka i na każde nałóż łyżkę kaszanki.Gotuj partiami lub piecz w temp. 200°C, aż się zrumienią.
W rondelku rozpuść smalec z masłem, posiekaną w piórka cebulkę i duś chwilę na małym ogniu. Dynię pokrój w drobną kostkę i wrzuć pod koniec smażenia do cebuli wraz z majerankiem i solą. Gotowe pierogi polej cebulą z dynią.
 fajne przepisy kuchni świata
Śliwka wędzona jest sezonowa, ale można ją zastąpić suszoną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

staropolanka5

19.02.2016 08:50
smacznie wyglada

Ola1984

29.11.2015 08:37
Wyglądają obłędnie :)

Ola1young

28.11.2015 19:52
bardzo apetyczne danie :)

dollce

28.11.2015 14:11
pyszności ;)

Ifa

28.11.2015 08:08
Ale ładnie podane :-)

Maridka19

28.11.2015 07:24
Takie pierożki to ja bym z chęcią zjadła :)

jola91

27.11.2015 22:27
Pyszne pierożki ;)

Jadwiga/Jaga85

27.11.2015 22:03
coś pysznego!

Megg

27.11.2015 20:29
pysznie sie prezentuja

Konczi

27.11.2015 20:19
ciekawe połączenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat