Pierogi z kaszanką okraszone cebulą i kawałkami dyni Tomka Jakubiaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • wrzątek

    ok. 1 szklanki
  • sól

  • jajko zielononóżki

    1 sztuka
  • kaszanka

    1 1/2 kg
  • masło

    2 łyżki
  • śliwki wędzone

    4-5 sztuk
  • majeranek

    1 łyżka
  • wino czerwone wytrawne

    1/2 szklanki
  • pieprz

  • smalec

    1 łyżka
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • cebula

    4 sztuki
  • dynia

    200 g
  • majeranek świeży

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Farsz:
Na patelni rozpuść masło i wrzuć obraną z flaka Kaszankę JBB. Mocno rozdrobnij podczas smażenia, aby powstała jednolita masa. Dodaj teraz drobno posiekaną śliwkę, majeranek, dużo pieprzu i wino. Gotową masę odstaw do przestygnięcia.

Ciasto:
Do mąki wbij jajko i powoli dodawaj wody, aby się nie zaparzyło. Dopraw solą.
Ciasto podziel i dokładnie rozwałkuj. Wytnij szklanką kółka i na każde nałóż łyżkę kaszanki.Gotuj partiami lub piecz w temp. 200°C, aż się zrumienią.
W rondelku rozpuść smalec z masłem, posiekaną w piórka cebulkę i duś chwilę na małym ogniu. Dynię pokrój w drobną kostkę i wrzuć pod koniec smażenia do cebuli wraz z majerankiem i solą. Gotowe pierogi polej cebulą z dynią.
 fajne przepisy kuchni świata
Śliwka wędzona jest sezonowa, ale można ją zastąpić suszoną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
staropolanka5 19.02.2016 08:50
smacznie wyglada
Ola1984 29.11.2015 08:37
Wyglądają obłędnie :)
Ola1young 28.11.2015 19:52
bardzo apetyczne danie :)
dollce 28.11.2015 14:11
pyszności ;)
Ifa 28.11.2015 08:08
Ale ładnie podane :-)
Maridka19 28.11.2015 07:24
Takie pierożki to ja bym z chęcią zjadła :)
jola91 27.11.2015 22:27
Pyszne pierożki ;)
Jadwiga/Jaga85 27.11.2015 22:03
coś pysznego!
Megg 27.11.2015 20:29
pysznie sie prezentuja
Konczi 27.11.2015 20:19
ciekawe połączenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat