Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Mąka pszenna typ 550 (luksusow
400 g -
jajko
1 sztuka -
sól
1 łyżeczka -
Farsz:
-
ogórki kiszone
200 g -
Mąka pszenna typ luksusowa)
400 g -
jajko
1 sztuka -
cebula
200 g -
masło klarowne
20 g -
musztarda
40 g -
sól
1 łyżeczka -
woda
100 (ciepła) -
Pieprz czarny mielony Prymat
wg uznania -
tymianek
wg (posiekany) -
kaszanka
400 z podrobami
Przepis i sposób przygotowania Pierogi z kaszanką Marcina Budynka
1. Farsz: cebulę pokrój w kostkę i usmaż na klarownym maśle wraz z kaszanką wyciągniętą z flaka, musztardą i świeżym tymiankiem. Dopraw solą i pieprzem, odstaw do ostygnięcia.
2. Ciasto: z mąki, jajka, wody i łyżeczki soli zagnieć elastyczne ciasto, a następnie odstaw je w chłodne miejsce na 30 minut. Następnie ciasto cienko rozwałkuj i wytnij małe krążki. Na każdym połóż kulkę chłodnego farszu i dokładnie zlep. Surowe pierożki wrzucaj do wrzątku i gotuj przez 6 minut.
Pierogi z kaszanką podawaj z kiszonymi ogórkami.
Komentarze (6)