Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
ciasto
-
mąka
2 szklanki -
woda letnia
-
sól
1 łyżeczka -
oliwa
1 łyżka
farsz
-
cielęcina
1/2 kg -
kasza jaglana
100 gram -
cebula
1 duża -
sól do smaku
-
pieprz
do smaku -
tymianek
łyżeczka -
masło klarowane
2 łyżki
Sposób przygotowania
mąkę przesiać na stolnicę ,dodać sól ,oliwę i tyle letniej wody aby zagnieść ciasto, wyrobić aby było elastyczne i gładkie, przykryć ściereczka na 30 minut.
FARSZ :
cielęcinę pokroić w kostkę podsmażyć na maśle ,cebulę pokroić w pióra ,dodać do mięsa podsmażyć , kaszę ugotować ,schłodzić ,zimne mięso zmielić , dosypać kaszę ,wymieszać ,przyprawić tymiankiem ,solą i pieprzem.
ciasto cienko rozwałkować wycinać krążki, które faszerować porcją mięsa ,zlepiamy brzegi, wrzucamy na wrzącą osoloną wodę,podajemy z skwarkami.
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się