pierogi z kaszą jaglaną i cielęciną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka

    2 szklanki
  • woda letnia

  • sól

    1 łyżeczka
  • oliwa

    1 łyżka

farsz

  • cielęcina

    1/2 kg
  • kasza jaglana

    100 gram
  • cebula

    1 duża
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • tymianek

    łyżeczka
  • masło klarowane

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO :
mąkę przesiać na stolnicę ,dodać sól ,oliwę i tyle letniej wody aby zagnieść ciasto, wyrobić aby było elastyczne i gładkie, przykryć ściereczka na 30 minut.
FARSZ :

cielęcinę pokroić w kostkę podsmażyć na maśle ,cebulę pokroić w pióra ,dodać do mięsa podsmażyć , kaszę ugotować ,schłodzić ,zimne mięso zmielić , dosypać kaszę ,wymieszać ,przyprawić tymiankiem ,solą i pieprzem.
ciasto cienko rozwałkować wycinać krążki, które faszerować porcją mięsa ,zlepiamy brzegi, wrzucamy na wrzącą osoloną wodę,podajemy z skwarkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jasiek 16.02.2016 19:51
bardzo ciekawy farsz
cukiereczek 16.02.2016 19:23
dawno nie jadłam pierogów a te wyglądną na bardzo smaczne
kloruś 16.02.2016 18:49
chętnie bym skosztowała!
dom-agi 16.02.2016 17:23
Ciekawy przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat