Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z kaszą jaglaną i cielęciną

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka 2 szklanki
woda letnia
sól 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka

farsz

cielęcina 1/2 kg
kasza jaglana 100 gram
cebula 1 duża
sól do smaku
pieprz do smaku
tymianek łyżeczka
masło klarowane 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z kaszą jaglaną i cielęciną

CIASTO :
mąkę przesiać na stolnicę ,dodać sól ,oliwę i tyle letniej wody aby zagnieść ciasto, wyrobić aby było elastyczne i gładkie, przykryć ściereczka na 30 minut.
FARSZ :

cielęcinę pokroić w kostkę podsmażyć na maśle ,cebulę pokroić w pióra ,dodać do mięsa podsmażyć , kaszę ugotować ,schłodzić ,zimne mięso zmielić , dosypać kaszę ,wymieszać ,przyprawić tymiankiem ,solą i pieprzem.
ciasto cienko rozwałkować wycinać krążki, które faszerować porcją mięsa ,zlepiamy brzegi, wrzucamy na wrzącą osoloną wodę,podajemy z skwarkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 16.02.2016 19:51
bardzo ciekawy farsz
cukiereczek 16.02.2016 19:23
dawno nie jadłam pierogów a te wyglądną na bardzo smaczne
kloruś 16.02.2016 18:49
chętnie bym skosztowała!
dom-agi 16.02.2016 17:23
Ciekawy przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak