Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

farsz

kasza gryczana 100 gram
cebula 4
grzyby suszone 3/4 szklanki
masło lub margaryna 2 łyżki
pieprz
sól

ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
woda ciepła
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami

Kroki postępowania

1
Cebule kroimy w kostkę, polowę z nich smażymy na oleju (będzie do polania pierogów), a pozostałą część smażymy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu,
Krok 1 - Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami foto
2
gdy się zarumieni dodajemy namoczone i posiekane grzyby - smażymy.
Krok 2 - Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami foto
3
Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości, odcedzamy i przesypujemy do cebuli z grzybami. Dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku i studzimy.
Krok 3 - Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami foto
4
Do mąki wlewamy tyle ciepłej wody by zagnieść elastyczne ciasto, cienko je wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy farsz i lepimy.
Krok 4 - Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami foto
5
Pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości, podajemy polane cebulką.
Krok 5 - Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 22.10.2014 10:38
Takiego farszu do pierogów jeszcze nie robiłam,muszę się skusić.
Grazyna0211 21.10.2014 11:04
przepyszne pierożki
Beatris 21.10.2014 09:35
Dużo bym dała za porcyjkę, pycha:)
Ania84 20.10.2014 22:36
mmmm aż ślinka cieknie
V_kuchareczka 20.10.2014 22:10
pyszne pierożki
IKrakowianka 20.10.2014 21:46
super pierogi
Pietruszka 20.10.2014 19:41
bardzo lubi takie pierogi, wyglądają apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak