Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaszą gryczaną i soczewicą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 60 dag
sól 1,5 łyżeczki
olej 1 łyżka
soczewica 20 dag
kasza gryczana 20 dag
cebula 2 sztuki
tymianek do samku
pieprz do smaku
sól do smaku
woda 1 1/3 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą gryczaną i soczewicą

Kroki postępowania

1
mąka pszenna tym 450

Ciasto:
mąke wysypujemy na stolnicę. olej i podlewamy wodą. Dodajemy sól. Wyrabiamy ciasto.Ewentualnie podsypujemy mąką.
Dzielimy na cześci, wałkujemy , wycinamy kółka kubkiem.
Krok 1 - Pierogi z kaszą gryczaną i soczewicą foto
2
Kaszę i soczewicę gotujemy do miękkości. Łączymy ze sobą, dodajemy obraną, pokrojoną w kostkę, zeszkloną na tłuszczu cebulę.
Krok 2 - Pierogi z kaszą gryczaną i soczewicą foto
3
Wykładamy łyżką farsz na każdy wycięty krążek i palcami zlepiamy ze sobą boki. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie z odrobiną oleju. Wyjmujemy po około 2 minutach od wypłynięcia na wierzch. Pierogi po wrzuceniu do garnka łyżką drewnianą delikatnie mieszamy aby się nie posklejały. Gorące pierogi wykładamy obok siebie. Dopiero wsytudzone kładziemy w misce jeden na drugim aby się nie posklejały. Polecam jeść ze śmietaną.
Krok 3 - Pierogi z kaszą gryczaną i soczewicą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 21.11.2012 19:25
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak