Pierogi z kapustą słodką, kiszoną i grzybami suszonymi

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto pierogowe

    wg uznania
  • Kapusta słodka

    o,5 główki/średniej/
  • kapusta kiszona

    0,5 kg
  • cebula

    2 szt
  • grzyby suszone

    10 dag
  • olej

    3 łyżki
  • Bulion grzybowy

    1 kostka
  • sól, pieprz, przyprawa do zup

    do smaku
  • masło

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby suszone zalać gorącą wodą na ok.1 godzinę, ugotować , odsączyć na sicie, odcisnąć, zachowując wywar.Kapustę słodką drobno pokroić , zalać niewielka ilością wody , dodać kostkę bulionowa grzybową i ugotować do miękkości. Kapustę kiszoną zalać wywarem z grzybów i ugotować . Obie kapusty odsączyć na sicie, ostudzić i dobrze odcisnąć -jeśli trzeba , przesiekać i wymieszać razem z grzybami. Na sporej patelni rozgrzać olej i usmażyć na ciemnozłoty kolor drobniutko posiekane cebule. Dodać kapustę, doprawić solą , pieprzem i przyprawą do zup /zamiast można dodać grzybowy sos sojowy/.Chwile razem smażyć, cały czas mieszając. Farsz ostudzić /przygotować poprzedniego dnia/. Dowolnym sposobem przygotowywać z ciasta placki, nakładać farsz,lepić pierożki. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać z przyrumienionym masłem lub skwarkami, ewentualnie okrasić przysmażoną cebulką. Do popijania polecam czerwony czysty barszcz.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iknkirke 17.04.2012 08:51
mniam
Patrycja33 07.03.2012 15:41
uwielbiam
Edyta31 17.09.2011 21:48
pycha :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat