Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i mięsem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 500 g
olej 2 łyżki
jajko 1 szt
sól
Farsz:
cebula 3 sztuki duże
mięso ugotowane wieprzowe 500 g
kapusta kwaszona 1,40 kg
sól i pieprz
tłuszcz
boczek wędzony 150 g
woda 2 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i mięsem

Kroki postępowania

1
CIASTO
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, olej, jajko i wodę, zagnieść elastyczne ciasto.
Pokroić ciasto na kawałki, rozwałkować ciasto na niezbyt cienkie placki. Za pomocą szklanki, lub specjalnej foremki do pierogów, wykrawać krążki.
Krok 1 - Pierogi z kapustą i mięsem foto
2
FARSZ
Kapustę odcisnąć z nadmiaru kwasu, opłukać, ugotować. Mięso zmielić w maszynce, kapustę posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć. Trochę boczku i cebulki odłożyć do okraszenia pierogów, resztę dodać do farszu. Wszystkie składniki połączyć, dodać sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Na każdy krążek ciasta nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
Krok 2 - Pierogi z kapustą i mięsem foto
3
Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minut od wypłynięcia pierogów .
Krok 3 - Pierogi z kapustą i mięsem foto
4
Pierogi wybieramy łyżką cedzakową na talerze, polewamy tłuszczem z boczkiem i cebulką
Krok 4 - Pierogi z kapustą i mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marlenka.S 21.12.2013 22:21
pyszne, wyglądają pięknie
adelajda 21.12.2013 21:58
lubię wszystkie pierogi
Megg 21.12.2013 20:32
pyszności :-)
teresa18 21.12.2013 20:03
Pysznosci :-)
idealme 21.12.2013 19:12
takie pierogi są najlepsze :)
iwi 21.12.2013 19:01
Przepyszne pierozki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak