Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi
Kapustę odciśniętą z soku kapusty zalewamy wodą , dodajemy liść laurowy i gotujemy 15 minut.
Po ugotowaniu odcedzamy na druszlaku.
Pozbywamy się liścia lurowego.
Grzyby wcześniej moczymy w mleku i takiej samej ilości wody gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy.
Kapelusze grzybów kroimy.
Na oleju smażymy pokrojoną w kosteczkę cebule.
Dodajemy do niej grzyby i kapuste.
Mieszamy aż wyparuje nadmiar wody.
Przyprawiamy do smaku i studzimy.
Ciasto na pierogi robimy z podanych składników.
Wałkujemyna cienkie placki i wykrawamy szklanką krążki.
Na każdy nakładamy farsz i zlepiamy.
Gotowe pierogi gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnie osolonej wody.
Boczek kroimy na małe kawałki, wrzucamy na patelnie i topimy na skwarki.
Polewamy pierogi.