Pierogi z kapustą i grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Farsz

  • kapusta kiszona

    500 g
  • grzyby suszone

    20 g
  • cebula biała

    1 szt.
  • czosnek ząbki

    2 szt.
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • ziele angielskie

    3 szt.
  • Owoc jałowca cały Prymat

    2 szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt.
  • Kminek mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    5 łyżek
  • sól do smaku

Ciasto

  • mąka pszenna

    500 g
  • woda ciepła

    1 1/2 szklanki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • olej rzepakowy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Farsz:
1. Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na około godzinę, aby zmiękły, następnie wyjąć z wody i drobno pokroić (wody nie wylewać).
2. Kapustę spróbować, jeśli jest zbyt kwaśna, to przepłukać zimną wodą, odcisnąć i drobno pokroić. Zalać kapustę zimną wodą do całkowitego jej pokrycia, dodać listki laurowe, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 40 minut.
3. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na oleju, dodać podduszoną kapustę i pozostałe przyprawy (bez pieprzu naturalnego).
4. Wszystko podlać wodą po moczeniu grzybów, dodać pokrojone grzyby, dusić pod przykryciem do miękkości kapusty.
5. Pod koniec duszenia zdjąć pokrywkę, dodać pieprz naturalny i sól do smaku, farsz powinien być dość pikantny i wyrazisty w smaku. Kapusta w farszu po odparowaniu powinna być miękka i nie zawierać płynu. Podczas odparowywania pilnować, aby farsz się nie przypalił. Farsz wystudzić.
Ciasto:
1. Mąkę przesiać, dodać sól, olej, szklankę ciepłej wody i zagnieść jednolite, gładkie i elastyczne ciasto (zagniatać co najmniej 10 minut). W razie konieczności podlewać 1/2 szklanki pozostałej wody. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na minimum 10 - 15 minut, aby uzyskało odpowiednią strukturę.
2. Ciasto odrywać po kawałku, cieniutko rozwałkowywać i wykrawać okrągłą foremką lub szklanką średniej wielkości koła. Jeśli ciasto jest zbyt delikatne i mamy problem z formowaniem pierogów, należy podsypywać je odrobiną mąki. Na środek każdego nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać jego końce ze sobą tak, aby powstawały pierogi. U mnie pierogi były lepione za pomocą foremki do pierogów.
3. Pierogi wrzucać do gotującej się i lekko osolonej wody, gotować na wolnym ogniu około 3 minut od wypłynięcia.
4. Podawać okraszone podsmażoną cebulką i/lub dodatkowo można je podsmażyć.
Kuchcik gotuje
Z podanych składników otrzymamy około 40 sztuk pierogów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 11.12.2016 12:25
Bardzo lubię
Babeczka35 11.12.2016 07:55
Moje ulubione.
IKrakowianka 10.12.2016 21:35
lubię takie pierogi
agnieszka214 10.12.2016 19:22
Moje ulubione pierogi z kapustą
halina17 10.12.2016 19:03
Smaczne pierogi.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat