Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami
1. Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na około godzinę, aby zmiękły, następnie wyjąć z wody i drobno pokroić (wody nie wylewać).
2. Kapustę spróbować, jeśli jest zbyt kwaśna, to przepłukać zimną wodą, odcisnąć i drobno pokroić. Zalać kapustę zimną wodą do całkowitego jej pokrycia, dodać listki laurowe, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 40 minut.
3. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na oleju, dodać podduszoną kapustę i pozostałe przyprawy (bez pieprzu naturalnego).
4. Wszystko podlać wodą po moczeniu grzybów, dodać pokrojone grzyby, dusić pod przykryciem do miękkości kapusty.
5. Pod koniec duszenia zdjąć pokrywkę, dodać pieprz naturalny i sól do smaku, farsz powinien być dość pikantny i wyrazisty w smaku. Kapusta w farszu po odparowaniu powinna być miękka i nie zawierać płynu. Podczas odparowywania pilnować, aby farsz się nie przypalił. Farsz wystudzić.
Ciasto:
1. Mąkę przesiać, dodać sól, olej, szklankę ciepłej wody i zagnieść jednolite, gładkie i elastyczne ciasto (zagniatać co najmniej 10 minut). W razie konieczności podlewać 1/2 szklanki pozostałej wody. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na minimum 10 - 15 minut, aby uzyskało odpowiednią strukturę.
2. Ciasto odrywać po kawałku, cieniutko rozwałkowywać i wykrawać okrągłą foremką lub szklanką średniej wielkości koła. Jeśli ciasto jest zbyt delikatne i mamy problem z formowaniem pierogów, należy podsypywać je odrobiną mąki. Na środek każdego nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać jego końce ze sobą tak, aby powstawały pierogi. U mnie pierogi były lepione za pomocą foremki do pierogów.
3. Pierogi wrzucać do gotującej się i lekko osolonej wody, gotować na wolnym ogniu około 3 minut od wypłynięcia.
4. Podawać okraszone podsmażoną cebulką i/lub dodatkowo można je podsmażyć.