Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i grzybami.

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
woda letnia 3/4 szklanki
jajko 1 sztuka
olej 0,5 łyżki
kapusta kiszona 0,5 kg
grzyby suszone 50 g
cebula 1 sztuka
masło 1 łyżka
sól
kminek Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarenka
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami.

Grzyby zalać dzień wcześniej wodą na noc.Następnego dnia do namoczonych grzybów dodać poszatkowaną na mniejsze kawałki kiszoną kapustę,dolać wody i gotować całość do miękkości w wodzie z dodatkiem liści laurowych oraz ziarenek jałowca i ziela angielskiego.Ugotowaną kapustę z grzybami odcedzić.Cebulę pokroić w kostkę.Podsmażyć cebulę na maśle,w trakcie podsmażania dodać do niej ugotowaną kapustę z grzybami i chwilkę razem podsmażać.Zawartość patelni przełożyć do miski i doprawić pieprzem oraz dodać do farszu odrobinę kminku.Z mąki,wody,jajka,szczypty soli i oleju zagnieść ciasto.Ciasto rozwałkowywać wałkiem,szklanką wykrajać okręgi, nakładać farsz z kapusty i grzybów na wycięty okrągły placek i zlepiać pieroga.Ulepione pierogi wkładać na gotującą się wodę z dodatkiem soli i wyławiać łyżką cedzakową, gdy wypłyną, gdy będą unosić się na powierzchni wody.

Pierogi są pyszne nie tylko na Wigilię,ale także to dobra opcja na bezmięsny obiad.Pierogi są pyszne zarówno ugotowane,jak i po odsmażeniu ich na patelni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mitek111 28.01.2014 16:49
moje ulubione;:)
V_kuchareczka 28.01.2014 12:21
pyszne pierogi
dodi 28.01.2014 10:03
bardzo lubimy takie pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak