Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i grzybami

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 500 gram
sól 1 do smaku
olej rzepakowy 1 do smaku
kapusta kiszona 1 dkg
podgrzybki suszone 10 dkg
cebula czerwona 2 sztuki
pieprz 1 do smaku
masło klarowane 2 łyżki
woda 300 (gorąca)
cebula biała 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewam do miski i dodaję wodę, sól, oliwę. Wodę dodaję gorącą. Gdy powstanie spoista masa wykładam ciasto na stolnicę i wyrabiam do momentu, gdy stanie się gładkie i elastyczne. Następnie rozwałkuje ciasto na cienki placek, podsypując odrobiną mąki, by nie przywierało do stolnicy. Wykrawam kwadraty, i za pomocą foremki do pierogów robię pierogi. Kapustę kiszoną płuczę w zimnej wodzie, wyciskam, zalewam czysta wodą i gotuje do miękkości.
Krok 1 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
2
Grzyby moczę dobę wcześniej w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotuję w tej samej wodzie co się moczyły. Wodę odcedzam, a grzyby podsmażam razem z cebulka pokrojoną. Grzyby wcześniej tez kroję na mniejsze kawałki. Podsmażam na maśle. Kapustę po ugotowani kroję bardzo drobno. Można mielić przez maszynkę. Grzyby i kapustę łączę razem, doprawiam solą, pieprzem. Na każdego pieroga układam farsz i zlepiam go za pomocą foremki. Pierogi gotuje we wrzącej wodzie, z dodatkiem oliwy żeby sie nie skleiły.
Krok 2 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
3
Pierogi gotuje około dwie minuty po wypłynięciu ich na wierzch. Podaję z przesmażoną cebulką czerwoną, posypuję pietruszką zieloną.
Krok 3 - Pierogi z kapustą i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 30.08.2014 20:59
moje ulubione
Jodaj 20.05.2014 12:18
świetne pierogi :)
Katarzyna/kate1980 08.05.2014 19:15
apetycznie wyglądają
cukiereczek 04.05.2014 11:41
domowe,wspaniałe pierogi
Adamorek 02.05.2014 23:36
smacznie doprawione
gosia56 24.12.2013 12:32
super pierogi własnie takie zrobiłam .
ONY_za_kare 22.12.2013 21:01
uwielbiam!
Poison1988 22.12.2013 12:09
moje ulubione pierożki :) Też mam takie 'coś' do zlepiania pierogów :) fajne wzorki powstają na złączeniu :)
Maria 70 21.12.2013 21:53
Przepis klasyczny,następny z wielu,ale wyróżnia go prezentacja .
migotka28 21.12.2013 21:51
piękne pierożki
Megg 21.12.2013 20:33
pyszności :-)
elka72 21.12.2013 19:33
Smaczne pierożki i do tego pięknie podane :)
IwonaDD 21.12.2013 17:19
pierożki rewelacja!
Joannasz3190 21.12.2013 15:44
Zjadłabym :)
norweska20 21.12.2013 15:44
wizualnie zachęcają
babajaga1969 21.12.2013 15:16
pyszne i tak smacznie podane
Anna133 21.12.2013 15:07
podane po królewsku
halina17 21.12.2013 14:50
Smaczne pierogi.
Olga_SK 21.12.2013 14:24
Pięknie się prezentują :)
2milutka 21.12.2013 13:39
uwielbiam!!!
Alex_M 21.12.2013 13:22
wspaniałe pierożki! :)
Gabi44 21.12.2013 13:00
Ślicznie podane.
Mniam 21.12.2013 12:54
Pyszne pierogi i do tego tak pięknie wyglądają na talerzu.
iwi 21.12.2013 12:40
Przepyszne pierożki
maciek7 21.12.2013 12:31
przepyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak