Pierogi z kapustą i grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500 gram
  • sól

    1 do smaku
  • olej rzepakowy

    1 do smaku
  • kapusta kiszona

    1 dkg
  • podgrzybki suszone

    10 dkg
  • cebula czerwona

    2 sztuki
  • pieprz

    1 do smaku
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • woda

    300 (gorąca)
  • cebula biała

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
Mąkę przesiewam do miski i dodaję wodę, sól, oliwę. Wodę dodaję gorącą. Gdy powstanie spoista masa wykładam ciasto na stolnicę i wyrabiam do momentu, gdy stanie się gładkie i elastyczne. Następnie rozwałkuje ciasto na cienki placek, podsypując odrobiną mąki, by nie przywierało do stolnicy. Wykrawam kwadraty, i za pomocą foremki do pierogów robię pierogi. Kapustę kiszoną płuczę w zimnej wodzie, wyciskam, zalewam czysta wodą i gotuje do miękkości.
Krok 2 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
Grzyby moczę dobę wcześniej w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotuję w tej samej wodzie co się moczyły. Wodę odcedzam, a grzyby podsmażam razem z cebulka pokrojoną. Grzyby wcześniej tez kroję na mniejsze kawałki. Podsmażam na maśle. Kapustę po ugotowani kroję bardzo drobno. Można mielić przez maszynkę. Grzyby i kapustę łączę razem, doprawiam solą, pieprzem. Na każdego pieroga układam farsz i zlepiam go za pomocą foremki. Pierogi gotuje we wrzącej wodzie, z dodatkiem oliwy żeby sie nie skleiły.
Krok 3 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
Pierogi gotuje około dwie minuty po wypłynięciu ich na wierzch. Podaję z przesmażoną cebulką czerwoną, posypuję pietruszką zieloną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 30.08.2014 20:59
moje ulubione
Jodaj 20.05.2014 12:18
świetne pierogi :)
Katarzyna/kate1980 08.05.2014 19:15
apetycznie wyglądają
cukiereczek 04.05.2014 11:41
domowe,wspaniałe pierogi
Adamorek 02.05.2014 23:36
smacznie doprawione
gosia56 24.12.2013 12:32
super pierogi własnie takie zrobiłam .
ONY_za_kare 22.12.2013 21:01
uwielbiam!
Poison1988 22.12.2013 12:09
moje ulubione pierożki :) Też mam takie 'coś' do zlepiania pierogów :) fajne wzorki powstają na złączeniu :)
Maria 70 21.12.2013 21:53
Przepis klasyczny,następny z wielu,ale wyróżnia go prezentacja .
migotka28 21.12.2013 21:51
piękne pierożki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat