Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami
Farsz:
2 kg kapusty kiszonej,
szklanka suszonych borowików,
5 cebuli,
2 liście laurowe,
3 kulki ziela angielskiego,
sól, pieprz,
łyżka przyprawy do dań z kapusty.
Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić. Przełożyć do garnka, zalać wodą tak, by była cała przykryta. Dodać liście laurowe, ziele, przyprawę do dań z kapusty. Grzyby namoczyć i drobno pokroić, dodać do kapusty. Gotować na małym ogniu ok. 2 godz. Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać do ugotowanej kapusty, doprawić do smaku solą i pieprzem, przestudzić. Ciasto porcjami rozwałkowywać, wycinać kółka, nakładać po łyżce farszu, sklejać. Gotować we wodzie z solą i łyżką oleju ok. 2-3 min. Wyjąć na durszlak. Podawać z podsmażoną cebulką.