Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i grzybami

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
sól 1 szczypta
olej 1,5 łyżki
woda 2 (przegotowana, gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami

Zagnieść ciasto, odstawić by wystygło.

Farsz:
2 kg kapusty kiszonej,
szklanka suszonych borowików,
5 cebuli,
2 liście laurowe,
3 kulki ziela angielskiego,
sól, pieprz,
łyżka przyprawy do dań z kapusty.

Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić. Przełożyć do garnka, zalać wodą tak, by była cała przykryta. Dodać liście laurowe, ziele, przyprawę do dań z kapusty. Grzyby namoczyć i drobno pokroić, dodać do kapusty. Gotować na małym ogniu ok. 2 godz. Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać do ugotowanej kapusty, doprawić do smaku solą i pieprzem, przestudzić. Ciasto porcjami rozwałkowywać, wycinać kółka, nakładać po łyżce farszu, sklejać. Gotować we wodzie z solą i łyżką oleju ok. 2-3 min. Wyjąć na durszlak. Podawać z podsmażoną cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 11.11.2013 16:45
świątecznie się zrobiło :) pyszne pierogi
Ewa 11.11.2013 16:18
Zapachniało świętami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak