Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i grzybami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
żółtko jajek 3 szt
sól szczypta
woda 3/4 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami

Z podanych składników zagniatamy ciasto na gładką masę. Przykrywamy ręcznikiem, żeby ciasto nie obeschło.

Farsz:

- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 1 cebula
- suszone grzyby
- liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz

Kapustę kiszoną rozdrabniamy, zalewamy w garnku wodą, dodajemy liścia laurowego i ziela angielskiego. Gotujemy przez ok 20 minut.Odcedzamy, wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie. Grzyby moczymy dobrze w wodzie a następnie gotujemy, aż staną się miękkie.Odcedzamy i po przestygnięciu drobno je kroimy. Dodajemy do kapusty. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.Gdy się zeszkli dodajemy do niej kapustę z grzybami i smażymy jeszcze parę minut.Farsz studzimy. Ciasto wałkujemy cienko i wycinamy kółka, w które nakładamy farsz i zawijamy boki. Tak przygotowane pierogi wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy przez ok 5 min od momentu wypłynięcia na wierzch. Gdy pierogi się przestudzą podgrzewamy je na patelni aż się zarumienią z obydwu stron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 27.12.2012 14:29
moje ulubione
Botwinka 25.12.2012 18:56
uwielbiam
Noruas 25.12.2012 14:38
pyszne są takie pierogi
Marta1986 25.12.2012 14:35
pycha
pajbek 25.12.2012 13:41
Super lubię pierogi :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak