Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami
Farsz:
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 1 cebula
- suszone grzyby
- liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
Kapustę kiszoną rozdrabniamy, zalewamy w garnku wodą, dodajemy liścia laurowego i ziela angielskiego. Gotujemy przez ok 20 minut.Odcedzamy, wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie. Grzyby moczymy dobrze w wodzie a następnie gotujemy, aż staną się miękkie.Odcedzamy i po przestygnięciu drobno je kroimy. Dodajemy do kapusty. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.Gdy się zeszkli dodajemy do niej kapustę z grzybami i smażymy jeszcze parę minut.Farsz studzimy. Ciasto wałkujemy cienko i wycinamy kółka, w które nakładamy farsz i zawijamy boki. Tak przygotowane pierogi wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy przez ok 5 min od momentu wypłynięcia na wierzch. Gdy pierogi się przestudzą podgrzewamy je na patelni aż się zarumienią z obydwu stron.