Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i grzybami

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 60 dag
jajko 1 sztuka
olej 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
grzyby suszone 5 dag
cebula 2 sztuki
kapusta kiszona 70 dag
masło 2 łyżki
sól
pieprz
olej
woda 1/2 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami

Przygotowujemy farsz: Grzyby płuczemy i moczymy wcześniej w ciepłej wodzie ( około ½ godz) a następnie gotujemy około 40 minut. Ugotowane grzyby odcedzamy, studzimy i kroimy na malutkie kawałki. Wiem, że niektórzy mielą grzyby ale osobiście wolę je pokroić w małe kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle z dodatkiem oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę kiszoną płuczemy w ciepłej wodzie dwa razy a następnie zalewamy jeszcze raz wodą i gotujemy do miękkości – około godziny. Po ugotowaniu odcedzamy kapustę, studzimy i kroimy ją na mniejsze kawałki. Farsz grzybowy mieszamy z kapustą, doprawiamy solą i pieprzem.

Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, sól, olej i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.

Ciasto rozwałkowujemy (średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. Każde kółko nadziewamy farszem i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch. Ugotowane pierogi odcedzamy.

Bezpośrednio przed podaniem topimy masło na patelni. Pierogi wykładamy na talerz i polewamy roztopionym masłem.
Druga wersja to pierogi podsmażone na patelni - ja osobiście wolę takie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 10.12.2012 06:51
lubię takie pierogi !
reniatka 05.12.2012 12:30
mmm już nie moge sie doczekac Wigilii ;)
parysek10 03.12.2012 15:44
moje ulubione
Cukiereczek13 03.12.2012 13:36
uwielbiam takie pierożki ;)
Konczi 03.12.2012 13:14
smaczne
Patrycja25 03.12.2012 12:52
smaczne
Piotr-21 03.12.2012 12:26
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak