Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i grzybami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1 kg
jajko 1 szt
olej 2 łyżki
woda ciepła 1 szklanka
sól do smaku

Farsz

kapusta kiszona 1 kg
grzyby suszone 500 g
cebula 2 szt
olej 1/4 szklanki
sól do smaku
pieprz

Porada

Najlepsze odgrzewane na chrupiąco z patelni.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami

Kroki postępowania

1
Grzyby przez noc moczymy w wodzie, a rano gotujemy ok pół godziny, odsączamy i kroimy drobno lub mielimy.
Krok 1 - Pierogi z kapustą i grzybami  foto
2
Kapustę gotujemy w osolonej wodzie ok 40 min, aż będzie miękka, studzimy i odsączoną drobno kroimy.
Krok 2 - Pierogi z kapustą i grzybami  foto
3
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażany na nim pokrojoną drobino cebulę i grzyby. Solimy i pieprzymy do smaku. Wszystko z patelni dodajemy do kapusty, mieszamy i doprawiamy.
Krok 3 - Pierogi z kapustą i grzybami  foto
4
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej szczyptę soli, olej, jajko i zalewamy gorącą wodą. Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i wykrawamy z niego koła.
Krok 4 - Pierogi z kapustą i grzybami  foto
5
Następnie nadziewamy i formujemy pierogi.
Krok 5 - Pierogi z kapustą i grzybami  foto
6
Wrzucamy je na wrzątek i gotujemy ok 3 min od wypłynięcia.
Krok 6 - Pierogi z kapustą i grzybami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 12.04.2014 03:28
moje ulubione
kasienka23 08.04.2014 19:02
smaczne pierogi!
V_kuchareczka 08.04.2014 13:14
pyszne pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak