Pierogi z kapustą, grzybami i golonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka pszenna

    6 szk typ 650
  • gorąca woda

    3 szk
  • olej

    2 łyżka
  • sól

    1/2 łyżeczka

Farsz

  • grzyby suszone

    2 garść
  • golonka wieprzowa

    500 g ugotowana
  • kapusta kiszona

    600 g
  • cebula

    1
  • olej

    3 łyżka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z kapustą, grzybami i golonką foto
FARSZ :
Grzyby zalać w garnku ciepłą wodą i moczyć a potem ugotować.
Odcedzić i ostudzone posiekać.
Kapustę ugotować w garnku z wodą, wystudzić, odcedzić i drobno pokroić.
Mięso z golonki także pokroić a cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na odrobinie oleju.
Krok 2 - Pierogi z kapustą, grzybami i golonką foto
Wszystkie składniki farszu przełożyć do miski, dodać przyprawy i wymieszać farsz.
Krok 3 - Pierogi z kapustą, grzybami i golonką foto

CIASTO :
Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać i zrobić dołek.
Gorącą wodę wymieszać z olejem i wlewając ją mieszać z mąką.
Potem wyjąć połączone składniki na blat roboczy lub stolnicę i wyrobić ciasto.
Krok 4 - Pierogi z kapustą, grzybami i golonką foto
Ciasto pierogowe dzielić na porcje, cienko wałkować w miarę potrzeby podsypywać mąką i wycinać kółka ( u mnie średnica 10 cm ).
Krok 5 - Pierogi z kapustą, grzybami i golonką foto
Na środek każdego kółka kłaść porcje farszu ( u mnie mniejsza łyżka do lodów ) i zlepiać pierogi.
Krok 6 - Pierogi z kapustą, grzybami i golonką foto
Gotowe układać na ściereczce, przykryć drugą aby pierogi nie wysychały.
Krok 7 - Pierogi z kapustą, grzybami i golonką foto
W dużym garnku zagotować sporą ilość wody, posolić ją, znów zagotować i wkładać pierogi partiami.

Krok 8 - Pierogi z kapustą, grzybami i golonką foto
Od momentu wypłynięcia gotować kilka minut a potem wyjmować delikatnie łyżką cedzakową.
Pierogi podawać na gorąco z surówką i np. podsmażonym boczkiem wędzonym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 02.11.2014 08:16
takich jeszcze nie robiłam ! ale zapewne smaczne, a niedługo będziemy robić na święta
Katarzyna59 01.11.2014 21:04
smakowity farsz
Noruas 01.11.2014 21:04
moje ulubione!
Malinka 01.11.2014 20:47
Chętnie bym skosztowała takich pierogów, wyglądają bardzo apetycznie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat