Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą, fasolą i ziemniakami

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
woda gorąca
sól
jajko małe
ziemniaki ugotowane 1/2 kg
kapusta biała
cebula 2 duże
fasola Jaś 1-2 szkl. ugotowana
smalec 3-4 łyżki
czosnek 1-2 ząbki
sól
majeranek

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą, fasolą i ziemniakami

* FARSZ:

Fasolę namoczyć poprzedniego wieczoru, rano ugotować bez dodatku soli - można też wykorzystać dobrej jakości fasolę z puszki - odcedzić ją dokładnie i przepłukać wodą. Ziemniaki ugotować, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Kapustę pokroić dość grubo, zalać wrzątkiem, posolić, ugotować i odcedzić na sicie - pozostawić do obcieknięcia. Cebulę grubo posiekać, usmażyć na smalcu razem z pokrojonym w kostkę wędzonym boczkiem - dołożyć osączoną kapustę i razem przesmażyć, i przy okazji odparować, doprawiając wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Pozostawić do ostygnięcia. Zmielić ziemniaki, fasolę i kapustę przez niezbyt drobne sitko maszynki. Farsz doprawić dużą ilością pieprzu, solą i majerankiem.

Dobrze jest przygotować farsz poprzedniego dnia i schłodzić go w lodówce, przez co stanie się bardziej zwarty i łatwiej będzie lepić pierogi.

* CIASTO:

Mąkę połączyć z niemal gorącą wodą, dodać jajko i dużą szczyptę soli (można też dodać dużą łyżkę miękkiego masła) - zagnieść sprężyste ciasto - nakryć odwróconą miseczką i pozostawić na 30 minut, aby odpoczęło.

Ciasto rozwałkować nieco grubiej, wyciąć szklanką kółka, każde nadziać farszem, dokładnie zlepić brzegi i ugotować w osolonej wodzie.

Podawać z dodatkiem zrumienionej cebulki - można też je lekko przesmażyć razem z posiekaną cebulą.

~ Do farszu można również wykorzystać kapustę włoską, a białą fasolę zastąpić np. czerwoną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 18.01.2014 11:38
świetne pierożki
Kasia36 03.12.2013 21:41
Bardzo ciekawy przepis na farsz
usmiech 31.10.2013 08:27
dobry przepis
joanna__s 25.10.2013 18:39
Pyszne pierożki, aż ślinka cieknie.
Habibi 25.10.2013 14:40
Takie żółte są, bo do podsmażonej cebuli dodałam troszkę kurkumy ;) ...a w zasadzie wytrzepałam pustą torebkę, bo zawartość przesypywałam do słoiczka ;)
jasiek 25.10.2013 12:53
ciekawy żółty kolor
Jadwiga/Jaga85 25.10.2013 12:16
Pyszne pierożki!!
Habibi 25.10.2013 11:31
Ten farsz ma jakby dwa różne pochodzenia - powstał z połączenia różnych smaków i pewnie też różnych kuchni ;) Pierogi ze słodką kapustą i ziemniakami oraz pierogi z ziemniakami i fasolą/soczewicą :) Robiłam z różnymi farszami, kombinowałam smaki, jakie mi osobiście smakowały i tak powstała hybryda ... haha ;)
Olga_SK 25.10.2013 11:26
Ciekawy farsz. Chyba trzeba będzie wypróbować, bo brzmi intrygująco :)
Habibi 25.10.2013 10:54
No niestety, fotki samego farszu nie mam, a bardzo żałuję, bo jest dość ciekawy. Zostałam bez aparatu swoich aparatów i możliwości zrobienia zdjęcia czymkolwiek, czasami awaryjnie robię tabletem męża. Osobiście zamordowałam na wyjeździe swój ukochany aparat (hybrydę typu lustrzanki cyfr.)- maryca padła, a mała podręczna kuchenna cyfrówka pojechała z mężem - niechcący zresztą, bo zapomniałam po wycieczce do lasu z auta zabrać ;) Miałam zieloną kapustę i w połączeniu z żółciutkimi ziemniakami i kremową fasolką farsz był naprawdę ładny i nie zmielony na miazgę. Postaram się przy kolejnej okazji wrzucić sam farsz :) A pierogi są naprawdę smaczne, więc polecam ii sama też mam je w kolejnych planach :) Można też skorzystać z kapusty włoskiej.
Magula 25.10.2013 10:35
bardzo ciekawy przepis, jeszcze takich nie jadłam
Konczi 25.10.2013 10:34
wyglądają pięknie, ciekawa jestem ich smaku ... szkoda że nie ma foci farszu bo ziemniaki i kapusta jeszcze nie próbowałam :D
matesko 25.10.2013 10:32
Piękne pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak