Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kapusta kiszona
1 kg -
grzyby suszone
2 duże garści -
cebula
1 szt -
sól
-
pieprz
-
olej
-
Liść laurowy suszony Prymat
-
ziele angielskie
-
Ciasto:
-
mąka pszenna
3 szkl kopiaste -
woda gorąca
ok 1 1/2 szkl
Przepis i sposób przygotowania Pierogi z kapuściano grzybowym farszem do barszczyku
Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu, dodać drobno pokrojoną cebulę. Można lekko zrumienić. Dodać przygotowane grzyby, wymieszać i chwile smażyć.
Po ok 30 min gotowania kapustę osączyć i przykryć nią grzyby. Podlać wodą z parzenia grzybów i chwile razem dusić. Doprawić przyprawami do smaku, wymieszać i dusić do miękkości podlewając wodą z grzybów. Gdy wszystko zmięknie odparować z płynu, dodać kopiastą łyżkę bułki tartej i przestudzić.
Zagnieść ciasto z mąki i wody. Można dodać 2 łyżki oleju. Ciasto rozwałkować podsypując mąką i wykrawać krążki szklanką. Nakładać farsz i lepić pierożki.
Wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok 4 min. Wyjmować durszlakiem albo łyżką cedzakową.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się