Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapuściano grzybowym farszem do barszczyku
Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu, dodać drobno pokrojoną cebulę. Można lekko zrumienić. Dodać przygotowane grzyby, wymieszać i chwile smażyć.
Po ok 30 min gotowania kapustę osączyć i przykryć nią grzyby. Podlać wodą z parzenia grzybów i chwile razem dusić. Doprawić przyprawami do smaku, wymieszać i dusić do miękkości podlewając wodą z grzybów. Gdy wszystko zmięknie odparować z płynu, dodać kopiastą łyżkę bułki tartej i przestudzić.
Zagnieść ciasto z mąki i wody. Można dodać 2 łyżki oleju. Ciasto rozwałkować podsypując mąką i wykrawać krążki szklanką. Nakładać farsz i lepić pierożki.
Wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok 4 min. Wyjmować durszlakiem albo łyżką cedzakową.