Pierogi z kapuściano grzybowym farszem do barszczyku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1 kg
  • grzyby suszone

    2 duże garści
  • cebula

    1 szt
  • sól

  • pieprz

  • olej

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    3 szkl kopiaste
  • woda gorąca

    ok 1 1/2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę zalać wodą i postawić do gotowania. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, posolić. Grzyby zalać wrzątkiem na ok 30 minut. Przelać przez sito i przepłukać. Pokroić w paski albo dowolnie.
Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu, dodać drobno pokrojoną cebulę. Można lekko zrumienić. Dodać przygotowane grzyby, wymieszać i chwile smażyć.
Po ok 30 min gotowania kapustę osączyć i przykryć nią grzyby. Podlać wodą z parzenia grzybów i chwile razem dusić. Doprawić przyprawami do smaku, wymieszać i dusić do miękkości podlewając wodą z grzybów. Gdy wszystko zmięknie odparować z płynu, dodać kopiastą łyżkę bułki tartej i przestudzić.
Zagnieść ciasto z mąki i wody. Można dodać 2 łyżki oleju. Ciasto rozwałkować podsypując mąką i wykrawać krążki szklanką. Nakładać farsz i lepić pierożki.
Wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok 4 min. Wyjmować durszlakiem albo łyżką cedzakową.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 24.06.2017 18:28
Smacznie u Ciebie Katarzynko 455.;)
olkaaa 24.06.2017 18:27
super pierogi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat