Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapuściano grzybowym farszem do barszczyku

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
grzyby suszone 2 duże garści
cebula 1 szt
sól
pieprz
olej
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
Ciasto:
mąka pszenna 3 szkl kopiaste
woda gorąca ok 1 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapuściano grzybowym farszem do barszczyku

Kapustę zalać wodą i postawić do gotowania. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, posolić. Grzyby zalać wrzątkiem na ok 30 minut. Przelać przez sito i przepłukać. Pokroić w paski albo dowolnie.
Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu, dodać drobno pokrojoną cebulę. Można lekko zrumienić. Dodać przygotowane grzyby, wymieszać i chwile smażyć.
Po ok 30 min gotowania kapustę osączyć i przykryć nią grzyby. Podlać wodą z parzenia grzybów i chwile razem dusić. Doprawić przyprawami do smaku, wymieszać i dusić do miękkości podlewając wodą z grzybów. Gdy wszystko zmięknie odparować z płynu, dodać kopiastą łyżkę bułki tartej i przestudzić.
Zagnieść ciasto z mąki i wody. Można dodać 2 łyżki oleju. Ciasto rozwałkować podsypując mąką i wykrawać krążki szklanką. Nakładać farsz i lepić pierożki.
Wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok 4 min. Wyjmować durszlakiem albo łyżką cedzakową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 24.06.2017 18:28
Smacznie u Ciebie Katarzynko 455.;)
olkaaa 24.06.2017 18:27
super pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak