Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
700 g -
olej rzepakowy
2-3 łyżki -
jajko
2 -
sól
szczypta -
jagody
350 g -
śmietana kremówka
-
cukier
łyżka -
esencja waniliowa
łyżka -
woda
niepełna (gorąca) -
śmietana
5 łyżek
Przepis i sposób przygotowania Pierogi z jagodami i śmietaną
1. Jagody opłukujemy i pozostawiamy na sitku, aby dobrze odciekły.
2. Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat. Na środku robimy w mące zagłębienie, wbijamy dwa jajka, dodajemy śmietanę, olej oraz szczyptę soli.
3. Wszystko najpierw mieszamy łyżką, a następnie stopniowo, dodając wodę zagniatamy.
4. Zagniatamy do momentu, kiedy uzyskamy gładkie ciasto.
5. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
6. Ciasto dzielimy na części, stolnicę podsypujemy mąką, wykładamy jedną część i rozwałkowujemy na niezbyt gruby placek.
7. Szklanką wycinamy krążki. Na środek każdego krążka nakładamy łyżeczkę jagód. Pierożki dokładnie zlepiamy, formując ładną falbankę.
6. Pierogi układamy na podsypanym mąką blacie i zakrywamy czystą ściereczką.
7. Pierożki wkładamy na wrzącą osoloną wodę. Można dodać łyżkę oliwy do wody, żeby pierogi się nie sklejały. Od momentu wypłynięcia pierogów, gotujemy ok. 3-5 minut, w zależności od grubości ciasta.
8. Podajemy ze śmietaną wymieszaną z cukrem i esencją waniliową.
Komentarze (6)