Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jagodami i śmietaną
1. Jagody opłukujemy i pozostawiamy na sitku, aby dobrze odciekły.
2. Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat. Na środku robimy w mące zagłębienie, wbijamy dwa jajka, dodajemy śmietanę, olej oraz szczyptę soli.
3. Wszystko najpierw mieszamy łyżką, a następnie stopniowo, dodając wodę zagniatamy.
4. Zagniatamy do momentu, kiedy uzyskamy gładkie ciasto.
5. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
6. Ciasto dzielimy na części, stolnicę podsypujemy mąką, wykładamy jedną część i rozwałkowujemy na niezbyt gruby placek.
7. Szklanką wycinamy krążki. Na środek każdego krążka nakładamy łyżeczkę jagód. Pierożki dokładnie zlepiamy, formując ładną falbankę.
6. Pierogi układamy na podsypanym mąką blacie i zakrywamy czystą ściereczką.
7. Pierożki wkładamy na wrzącą osoloną wodę. Można dodać łyżkę oliwy do wody, żeby pierogi się nie sklejały. Od momentu wypłynięcia pierogów, gotujemy ok. 3-5 minut, w zależności od grubości ciasta.
8. Podajemy ze śmietaną wymieszaną z cukrem i esencją waniliową.