Pierogi z jagodami i śmietaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    700 g
  • olej rzepakowy

    2-3 łyżki
  • jajko

    2
  • sól

    szczypta
  • jagody

    350 g
  • śmietana kremówka

  • cukier

    łyżka
  • esencja waniliowa

    łyżka
  • woda

    niepełna (gorąca)
  • śmietana

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:
1. Jagody opłukujemy i pozostawiamy na sitku, aby dobrze odciekły.
2. Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat. Na środku robimy w mące zagłębienie, wbijamy dwa jajka, dodajemy śmietanę, olej oraz szczyptę soli.
3. Wszystko najpierw mieszamy łyżką, a następnie stopniowo, dodając wodę zagniatamy.
4. Zagniatamy do momentu, kiedy uzyskamy gładkie ciasto.
5. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
6. Ciasto dzielimy na części, stolnicę podsypujemy mąką, wykładamy jedną część i rozwałkowujemy na niezbyt gruby placek.
7. Szklanką wycinamy krążki. Na środek każdego krążka nakładamy łyżeczkę jagód. Pierożki dokładnie zlepiamy, formując ładną falbankę.
6. Pierogi układamy na podsypanym mąką blacie i zakrywamy czystą ściereczką.
7. Pierożki wkładamy na wrzącą osoloną wodę. Można dodać łyżkę oliwy do wody, żeby pierogi się nie sklejały. Od momentu wypłynięcia pierogów, gotujemy ok. 3-5 minut, w zależności od grubości ciasta.
8. Podajemy ze śmietaną wymieszaną z cukrem i esencją waniliową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 22.07.2013 07:02
ale bym zjadła
Róża1 21.07.2013 23:19
przepyszne!!!!!!!!!!!!
V_kuchareczka 21.07.2013 11:46
uwielbiam takie
LoLa 21.07.2013 11:40
też za mną takie chodzą
sanielcia 21.07.2013 10:36
Ale fajne pierożki
Agata3 21.07.2013 10:35
Ale smaczne : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat