Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jagodami
Z ciasta formujemy kulę i odkładamy w misce przykrytej ściereczką na bok.
Przygotowujemy farsz. Jagody delikatnie opłukujemy w wodzie. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy łyżeczką w celu połączenia („obtoczenia” jagód w mące). Po czym dodajemy cukier i znów delikatnie mieszamy.
Z ciasta odrywamy większy kawałek i rozwałkujemy je najcieniej na lekko obsypanym mąką blacie. To bardzo ważne, aby ciasto na pierogi było cieniutkie.
Przy pomocy specjalnej foremki na pierogi lub szklanki wycinamy kółka średniej wielkości. W środek wkładamy łyżeczkę jagodowego farszu, brzegi smarujemy wodą i zlepiamy. Ilość farszu zależy od wielkości naszych pierogów.
Pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie. Po 2 minutach od wypłynięcia wyjmuję je łyżką cedzakową.
Układam na talerzach i podaję np. polane mlekiem skondensowanym i posypane odrobiną cukru.