Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jagodami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 500 g
woda letnia 200 ml
olej 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
jagody
śmietana
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jagodami

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy mąkę i w jej środku robimy wgłębienie, wlewamy w nie olej i dodajemy sól. Następnie powoli wlewamy letnią wodę i delikatnie mieszamy ciasto łyżką. Gdy ciasto wstępnie się połączy, wówczas przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy, aż będzie miękkie i jednolite.

Odkrawamy po kawałku i rozwałkowujemy na placek w którym za pomocą szklanki wykrawamy kółka.
Krok 1 - Pierogi z jagodami foto
2
Na każdym kółku układamy porcje jagód.
Krok 2 - Pierogi z jagodami foto
3
Dokładnie sklejamy pierogi.
Krok 3 - Pierogi z jagodami foto
4
Następnie pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 4 - Pierogi z jagodami foto
5
Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzach.
Krok 5 - Pierogi z jagodami foto
6
Pierogi z jagodami podajemy posypane cukrem i okraszone śmietaną.
Krok 6 - Pierogi z jagodami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 18.06.2017 21:27
Uwielbiam pierogi z jagodami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak