Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500 g
  • woda letnia

    200 ml
  • olej

    1 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • jagody

  • śmietana

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z jagodami foto
Do miski wsypujemy mąkę i w jej środku robimy wgłębienie, wlewamy w nie olej i dodajemy sól. Następnie powoli wlewamy letnią wodę i delikatnie mieszamy ciasto łyżką. Gdy ciasto wstępnie się połączy, wówczas przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy, aż będzie miękkie i jednolite.

Odkrawamy po kawałku i rozwałkowujemy na placek w którym za pomocą szklanki wykrawamy kółka.
Krok 2 - Pierogi z jagodami foto
Na każdym kółku układamy porcje jagód.
Krok 3 - Pierogi z jagodami foto
Dokładnie sklejamy pierogi.
Krok 4 - Pierogi z jagodami foto
Następnie pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 5 - Pierogi z jagodami foto
Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzach.
Krok 6 - Pierogi z jagodami foto
Pierogi z jagodami podajemy posypane cukrem i okraszone śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Renata9

18.06.2017 21:27
Uwielbiam pierogi z jagodami

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat