Pierogi z jagodami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    1 kg
  • jajko

    1 szt
  • żółtko jajek

    1 szt
  • olej

    2 łyż
  • sól do smaku

  • woda ciepła

farsz

  • jagody

    2 szkl.
  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki ciasta oprócz wody przekładamy do miseczki. Dolewamy wodę porcjami i mieszamy łyżką. Wody wlewamy tyle, aby ugniotło nam się sprężyste ciasto. Wałkujemy je i wycinamy szklanką krążki. Jagody posypujemy cukrem. Na każdy krążek ciasta wykładamy łyżkę jagód. Zlepiamy pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną do wierzchu. Odcedzamy. Podajemy ze śmietaną i cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 19.01.2017 07:47
Bardzo lubię pierogi z owocami zwłaszcza z jagodami:)
gusia1000 18.01.2017 20:41
Zawsze dobre.
Beatris 18.01.2017 19:40
Chętnie zjadłabym porcyjkę, mniam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat