Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jagodami.

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
woda 2/3 szklanki
jajko 1 sztuka
olej 1 łyżeczka
aromat waniliowy
jagody 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
cukier 1 łyźka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jagodami.

Z mąki, wody, jajka, oleju i kilku kropel waniliowego aromatu zagnieść jednolite ciasto. Jagody dokładnie opłukać. Do jagód dodać mąkę ziemniaczaną i cukier. Wymieszać mąkę i cukier z jagodami przygotowując w ten sposób pierogowe nadzienie. Ciasto na pierogi rozwałkowywać na stolnicy podsypanej mąką za pomocą wałka. W rozwałkowanym cieście wykrajać za pomocą szklanki krążki. Na każdy wycięty krążek kłaść trochę jagodowego farszu. Dokładnie zlepiać pierogi, a w ich złączeniach za pomocą dłuższego końca łyżeczki robić pierogową falbankę. Ulepione pierogi przekładać do garnka z gotującą się, gorącą wodą i wyławiać ugotowane pierogi za pomocą łyżki cedzakowej gdy będą unosić się na wodzie.

Pierogi z jagodami to smakowita propozycja na obiad na słodką nutę.Pierogi pysznie smakują zarówno same,jak i polane słodką śmietanką, czy jogurtem naturalnym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magduś83 15.06.2014 20:39
mniam mniam lubię takie pierożki
jasiek 11.03.2014 14:23
pyszny letni obiad
Monia 11.03.2014 13:54
Pierogi z jagodami są zawsze dobre :)
patryska76 11.03.2014 13:13
Zdecydowanie moje smaki ;-)
Klausia 11.03.2014 13:06
mmm moje ulubione :)
Czyki 11.03.2014 12:57
Zabieram ten talerzyk:) mega smaczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak