Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 gram
  • woda

    300 ml
  • jagody

    50 dkg
  • jogurt grecki

    1/2 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • mięta

    3 gałązki
  • sól

    1 do smaku
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Pierogi z jagodami

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z jagodami foto
Mąkę przesiewam do miski i dodaję wodę, sól, oliwę. Wodę dodaję gorącą. Gdy powstanie spoista masa wykładam ciasto na stolnicę i wyrabiam do momentu, gdy stanie się gładkie i elastyczne. Następnie rozwałkuje ciasto na cienki placek, podsypując odrobiną mąki, by nie przywierało do stolnicy..Za pomocą szklanki lub innej formy wykrawam okrągłe placuszki.
Krok 2 - Pierogi z jagodami foto
Jagody myję, obieram, i dodaję do każdego pieroga, następnie sklejam. Gotuję w gorącej wodzie około 2 minuty po wypłynięciu. Około 10 dkg jagód miksuje blenderem, dodaje jogurt , cukier waniliowy.
Krok 3 - Pierogi z jagodami foto
Pierogi podaję z sosem, jagodami i miętą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Klausia 07.04.2016 22:47
ładnie podane :)
Jodaj 05.03.2014 08:04
uwielbiam pierogi z jagodami :) te są pyszniutkie
jasiek 25.12.2013 21:49
Pyszne letnie danie
Malgorzata549 30.08.2013 08:24
pięknie podane i takie pyszne
tatiana2 27.08.2013 14:22
Pyszności :)
Alex_M 27.08.2013 11:37
super pierozki!
ONY_za_kare 27.08.2013 11:28
ale pysznosci!!
gosia56 27.08.2013 09:44
ale pyszne pierogi
IwonaDD 26.08.2013 20:44
wspaniałe!!!!!
iziona 26.08.2013 20:33
Bajeczne zdjęcie, aż człowieka ściska w brzuszku :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat