Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jagodami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
mleko ciepłe 1,5 szkl.
jajko 1 szt.
sól szczypta
olej 2 łyżki
jagody 1 litr
śmietana 1 szkl.
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jagodami

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, osolić, dodać mleko (ale nie całość, sprawdzamy gęstość ciasta, by nie wyszło za rzadkie) i zagnieść wolne ciasto. Wyrobić starannie aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Podzielić na części, przykryć ściereczką, aby ciasto nie obsychało.
Krok 1 - Pierogi z jagodami foto
2
Każdą cześć ciasta wałkować niezbyt grubo. Szklanką wykrawać krążki, na środek nakładać jagody i posypać delikatnie cukrem, krążki składać na pół i dokładnie zlepić brzegi.
Krok 2 - Pierogi z jagodami foto
3
Wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gdy wypłyną na wierzch gotować jeszcze przez około 2 minuty. Pierogi podajemy ze śmietaną i cukrem lub cukrem pudrem. Smacznego! Z tej ilości składników przygotowałam ponad 60 pierogów.
Krok 3 - Pierogi z jagodami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JOANNA16 22.05.2013 09:08
pycha, ale już dawno ich nie jadłam
Kuchareczka2 20.10.2012 19:55
poezja smaku
hahanka 17.10.2012 22:04
uwielbiam takie obiadki
bietka 17.10.2012 21:57
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak