Pierogi z grochem i orzechami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • groch

    500 gram
  • cebula

    3 szt
  • masło

    3 łyżki
  • orzechy

    100 gram
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: 35dkg mąki, 1 jajko, olej.Groch zalać zimną wodą i moczyć przez noc.Ugotować w tej samej wodzie,przestudzić i zmielić.Cebule posiekać i zeszklić na maśle,i dodać do grochu.Orzechy posiekać i dodać do grochu,wymieszać z farszem i doprawić solą i pieprzem.
Mąkę wymieszać z jajkiem i szczyptą soli .Zaparzyć mąkę małą ilością wrzątku.Dolewając 1/2 szklanki wody z 1łyżką oleju zagnieść ciasto.Rozwałkować wykroić szklanką krążki i nałożyć farsz.Zlepić pierogi i ugotować w posolonej wodzie.Resztę masła roztopić,wymieszać ze szczypiorkiem i polać pierogi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kuklik 05.01.2014 15:34
ciekawy farsz i zazdroszczę pięknego wykończenia ja nie umiem tak
Ada-Gaba 13.12.2013 11:18
znakomity farsz
anemon 04.04.2013 17:32
Lubię farsz z grochu do pierogów, a u Ciebie ciekawe połączenie grochu i orzechów.
Krystyna32 25.08.2012 08:40
fajne
Łukasz15 08.06.2012 09:38
smaczne
IZABELA29 02.11.2011 07:07
nigdy nie robiłam
Wafelek2601 30.10.2011 09:23
pyszne
Ania67 04.06.2011 08:29
bardzo fajne połączenie
alaaa 31.05.2011 21:50
ciekawy przepis
misia53 03.05.2011 12:08
bardzo ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat