Pierogi z fetą i szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak świeży

    500 gram
  • feta

    1 opakowanie
  • ziemniaki ugotowane

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • masło

    do smażenia
  • mąka

    2,5 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • olej

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z fetą i szpinakiem foto
Ciasto:
Do miski wsypałam mąkę, wbiłam jajko, dodałam szczyptę soli,olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszałam. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne przykryłam je ściereczką żeby się nie zeschło.
Krok 2 - Pierogi z fetą i szpinakiem foto
Farsz:
Szpinak zblanszowałam, odcedziłam, gdy przestygł rozdrobniłam. Czosnek obrałam, posiekałam, podsmażyłam na odrobinie masła ze szpinakiem, rozdrobnioną fetą, solą i pieprzem, przestudziłam. Do zimnego farszu dodałam ziemniaki,ponownie wymieszałam.
Krok 3 - Pierogi z fetą i szpinakiem foto
Ciasto podzieliłam na dwie części, każdą z nich rozwałkowałam, wycięłam kółeczka szklanką. Nałożyłam farsz i dobrze skleiłam ( wzorek robiony widelcem ).
Krok 4 - Pierogi z fetą i szpinakiem foto
Pierogi ugotowałam w osolonej wodzie.Przed podaniem posypałam serem żółtym, polałam masełkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela_K 30.09.2013 16:39
napewno pyszne
teresa18 29.09.2013 20:03
pyszności na talerzu
joanna__s 29.09.2013 16:39
Świetne te pierożki, bardzo lubię takie nadzienie.
Monia 29.09.2013 14:46
Hm, ciekawe jak smakują :)
sylwia_mc 29.09.2013 12:43
Uwielbiam takie połączenie, super :)
Konczi 29.09.2013 11:50
moje ulubione z wielkim apetytem zjadłabym takie na obiadek
Stenka 29.09.2013 11:43
smaczne pierożki
Ola1984 29.09.2013 10:46
Uwielbiam takie pierogi, jedne z moich ulubionych :)
Beatris 29.09.2013 10:42
Wyśmienite pierożki. Aż nabrałam ochoty na porcyjkę.
kriko 29.09.2013 10:01
bardzo pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat